Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 3/2022.
Juha Kauppinen
Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija
Kustannusosakeyhtiö Siltala. Helsinki 2021. 437 s. Nid.
Kustantajan verkkokaupassa 29,95 €.
Juha Kauppinen on hämeenlinnalainen vapaa toimittaja, joka on valmistunut biologiksi Jyväskylän yliopistosta. Kauppinen on kirjoittanut luonnosta ja ympäristöstä ammatikseen 20 vuotta. Hänet on palkittu useaan otteeseen merkittävillä kirjallisuuspalkinnoilla. Kauppinen tunnetaan pitkistä reportaaseista ja tietyn asian perinpohjaisesta selvittämisestä esimerkkinä Talvivaara.
Kirja on hyvin moniulotteinen. Kirjan alussa Kauppinen kuvaa kasvamistaan aikuiseksi ja samalla luontosuhteensa kehittymistä. Kauppinen on haastatellut reilun vuoden aikana 80 henkilöä – hatunnoston arvoinen suoritus. Haastateltujen joukko on todella monipuolinen, esimerkkeinä mainittakoon Lauri Tarasti, Rauno Ruuhijärvi, Iiro Viinanen, Satu Hassi ja Sixten Korkman. Haastattelut toimivat Kauppisen nuoruusajan jälkeen kirjan punaisena lankana. Haastattelut vievät lukijan koskiensuojeluun, tekoaltaisiin ja voimalaitosrakentamiseen. Sitten siirrytään metsänhoitoon, hakkuisiin ja ylipäätään metsätalouteen. Sieltä jatketaan suojelualueiden syntymiseen, Naturaan, Talvivaaraan, Koijärvelle ja Talaskankaalle. Sen jälkeen Kauppinen käsittelee talouskasvua ja ylipäätään maailmantaloutta – sekin osa kirjasta tarjoaa lukijalle monenlaista pohdittavaa. Kauppinen palaa aina välillä omaan ja sukunsa historiaan, mutta se sopii kirjan tyyliin.
Kirja on kaiken kaikkiaan hyvä yhteenveto suomalaisesta luonnonsuojelusta ja luonnonsuojelupolitiikasta. Kauppinen pohtii myös useaan otteeseen omaa suhdettaan luonnonsuojeluun ja miksi hän on korostanut olevansa jotain muuta kuin luonnonsuojelija. Ehkä asia on hänelle vuosien varrella kirkastunut, koska kirja päättyy virkkeeseen: ”Olen luonnonsuojelija.”
Virheitä kirjasta ei löydy. Kemianteollisuuden johtaja Aimo Kastisen sukunimi on tosin muuntunut Kastikaiseksi (s. 150). Täysin epäolennainen yksityiskohta on kirjan sivumäärä. Kustantajan nettisivut ilmoittavat sivumääräksi 350, lukemassani kirjassa sivuja on kuitenkin lähes sata enemmän.
Seikkaperäinen lähdeluettelo ansaitsee erityiskiitoksen. Kirjan teksti on vahvaa asiaproosaa mutta samalla sisältäen hienoja tunnelmakuvia. Teksti on kauttaaltaan sujuvaa ja kieleltään rikasta. Illalla kirjaa ei malttaisi laskea yöpöydälle, vaan haluaisi viettää vielä hetken kirjan parissa. Kerrassaan hieno lukukokemus. Kirjaa voi lämpimästi suositella kaikille luonnosta ja luonnonsuojelusta kiinnostuneille.
Pertti Forss