Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 2/2018.

Anu Hopia ja Erik Fooladi
Hyppysellinen tiedettä – Valeomenapiirakka ja muita kokeiluja keittiössä
Gaudeamus Oy 2017, 224 s.
ISBN-978-952-495-436-5

Ruoka molekyylitason kokemuksena

Elintarvikekemiasta tohtoriksi väitellyt Anu Hopia ja kemiasta tohtoriksi väitellyt Erik Fooladi ovat keskeisiä jäseniä luonnontieteellisessä ruokaklubissa, jota he myös MG-klubiksi kutsuvat. MG tarkoittaa tässä molekyyligastronomiaa, joka jo hyvin kertoo, mistä klubissa on kysymys: luonnontieteellisistä ruokaan liittyvistä kokeiluista ja testeistä, joissa mennään molekyylitasolle. Kokoontumisissa käsitellyistä kysymyksistä on koottu kirja ”Hyppysellinen tiedettä – Valeomenapiirakka ja muita kokeiluja keittiössä”, joka ratkaisee parikymmentä erilaista ruokaan liittyvää arvoitusta. Ruokaklubi ei ole kuitenkaan toiminut vain kemistien kerhona vaan keskeinen jäsen on ollut myös keittiömestari Tatu Lehtovaara, jonka käsialaa ovat useimmat kirjan resepteistä.

Kirjan lukemalla selviää esimerkiksi, miten hapan ainesosa voi pilata kakun, miten moniulotteinen kysymys kananmunien keittäminen on, pitääkö spagettien keitinliemeen lisätä suolaa, miten tehdään vegaanista marenkia, mistä riideltiin Norjan puurosodassa 1860-luvulla, kuinka ruokaa kypsennetään maakuopassa ja mitkä tekijät vaikuttavat sinapin tulisuuteen. Kirjassa on graafikko Aki Scharinin piirroskuvitus, minkä ansiosta vaikeimmat kemialliset ilmiöt hahmottuvat myös visuaalisessa muodossa. Ei-kemistille kirja on mielenkiintoinen, mutta ihan jokaista tutkimuksen käännettä ei välttämättä pyrikään ymmärtämään.

Ihailen ihmisiä, jotka ovat innostuneita, uteliaita ja osaavat kertoa omasta asiastaan innostaen myös muita. Ja sellaisia ihmisiä ovat selvästikin Anu Hopia ja Erik Fooladi. Luonnontieteellisen ruokaklubin kokoontumisissa on selkeästi ollut todella hauskaa, ja tämä tunnelma välittyy myös lukijalle.

Kaarina Kärnä