Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 5/2018.

Tom Standage
Ihmiskunnan syötävä historia
Into Kustannus Oy 2013, 267 s.
ISBN 978-952-264-190-8

Olipa kerran nälkä

Tom Standagen kirja Ihmiskunnan syötävä historia käy läpi koko ihmisen kehityksen metsästäjä-keräilijästä nykypäivään ruoan näkökulmasta. Kirjaa lukiessa tulee kerrattua maailmanhistorian tärkeimmät tapahtumat, sillä niihin kaikkiin liittyy ruoka. Maanviljelyksen kehittyminen ja kemiallisten lannoitteiden keksiminen ovat muokanneet ihmiskuntaa enemmän kuin tulee ajatelleeksikaan. Kirja myös auttaa ymmärtämään tämän päivän maailmantaloutta ja politiikkaa.

Standage kuvailee maustekaupan käsittämättömän suurta ja veristä menneisyyttä, jota hän pitää hieman absurdinakin ajatellen mausteiden merkityksettömyyttä ihmisten ravitsemisessa. Kolumbuksen retkiltä on muistona chilin kutsuminen virheellisesti chilipippuriksi, koska Kolumbus halusi ehdottomasti Amerikkaan saavuttuaan uskoa olevansa Intian maustemailla ja nimesi näin ollen paikalliset kasvitkin ennakko-oletusten mukaan.

Historiaa kirjoitetaan eri puolilla maailmaa eri tavalla. Standage englantilaisena on ehkä kohtuullisen objektiivinen, ja tuo myös esille kotimaansa arveluttavan toiminnan siirtomaaisäntänä. Neuvostoliiton Stalin ja Kiinan Mao antoivat poliittisten pyrkimystensä vuoksi miljoonien ihmisten kuolla nälkään, ja Mao onkin vastuussa ihmiskunnan suurimmasta nälänhädästä.

Kirja on varovaisen toiveikas ihmiskunnan tulevaisuuden suhteen. Maapallon väkiluvun pitäisi kääntyä laskuun vuoden 2075 jälkeen. Ilmastonmuutos on kuitenkin monella tapaa uhkaava tekijä, mikä on tullut osoitettua myös Huippuvuorten siemenholvin kohdalla, josta Standagekin kirjoitti tietämättä vielä vuonna 2017 tapahtuvasta vesivahingosta, joka ei kuitenkaan onneksi vahingoittanut arvokkaita siemeniä.

Kaarina Kärnä