Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 5/2023.

Vesa Tompuri
Jaskan grillin klassikot à la Aliisa
Aviador Kustannus 2023
ISBN 978-952-381-212-3

Suurta sitoutumista pienessä ammattikeittiössä

Vesa Tompurin kirja Jaskan grillin klassikot à la Aliisa kertoo legendaarisesta helsinkiläisestä grillikioskista, Jaskan grillistä, ja sen hengettärestä Aliisa Karhumäestä, Jaskan grillin mummosta. Aliisan ohella pääosassa ovat kuitenkin myös Aliisan luomat grillin nimikkoannokset, joita on useilla julkkiksilla – erityisesti politiikoilla – sijaitseehan Jaska lähellä eduskuntaa. Nimikkoannoksia on myös ihan ”tavallisilla” asiakkailla.

Aliisa aloitti uransa Jaskan grillillä vuonna 1990. Moni on luullut häntä virheellisesti grillin omistajaksi, mutta hän tuli töihin velvoitetyöllistettynä ja oli tuolloin jo viisissä kymmenissä. Vaikka Aliisa on ollut ”vain töissä” grillimyyjänä, on hänen asenteensa työhön vertaansa vailla. Hän haluaa tehdä työnsä niin hyvin kuin mahdollista. Hän on yhä töissä, vaikka ehti jo kokeilla parin kuukauden verran eläkkeellä olemista. Häntä pyydettiin takaisin, ja koska aika oli jo vähän käynyt pitkäksi ja asiakkaitakin oli ikävä, palasi hän töihin.

Yötyö grillillä ei välttämättä kuulosta työltä, johon sitoudutaan niin, että ollaan töissä vielä yli 80-vuotiaanakin. Mietin lukiessani, että mikä on saanut Aliisan viihtymään niin hyvin tässä pienessä ammattikeittiössä. Vastaukset nousivat esiin Aliisan kertomuksista. Hän on saanut vaikuttaa työhönsä, hänelle on annettu vastuuta, hän on saanut olla luova (nimikkoannokset!) ja hän on nauttinut kohtaamisista niiden moninaisten ihmisten kanssa, jotka yöllinen hiukopalan kaipuu on tuonut luukulle. Työ ammattikeittiössä on jo aina itsessään merkityksellistä, sillä ollaanhan siinä tärkeän asian eli ruoan äärellä, mutta mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön lisää varmasti sitoutumista.

Kirja lopussa on kuvia grillin annoksista. Vaikutti kuitenkin siltä, että annokset ja niiden kuvailut ovat hieman sekoittuneet. Siitä olen kyllä ihan varma, että Orvon oivalluksen (pitkä sämpylä, bratwurst, paahdettu sipuli ja BBQ-kastike) kohdalle on oikeasti eksynyt Timo Soini (paahtoleivät, 2 jahtisiivua, 1 muna ja mausteet). Ja pieni varoitus lukijalle lienee paikallaan – kirja saattaa aiheuttaa voimakastakin grilliruoan nälkää!

Kaarina Kärnä