Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 4/2020.
Saku Tuominen
Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta
Otava 2020, 369 s.
ISBN 978-951-1-34297-7
Hyvän ruoan ylistys
Tietokirjailija ja kulinaristi Saku Tuominen toteaa jo kirjansa ”Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta” alkupuolella, että kirjan nimi on harhaanjohtava. Yhdessä kirjassa ei tietenkään ole kaikki, mitä hän on oppinut. Kirja on Tuomisen mukaan yksinkertaistus siitä, mitä hän on vuosien varrella sisäistänyt ja ymmärtänyt, ja mitä hän pitää ruoassa tärkeänä nyt, tässä elämänsä vaiheessa. Tuominen arvostaa yksinkertaista ja laadukasta ruokaa, ja samaan tyyliin hän on tiivistänyt tekstinsä, jota on ilo lukea. Yksinkertaisuus on kuitenkin vain pintaa. Useiden yksinkertaisten asioiden taustalla on vuosien työ. Mutta tänään Tuomista voinee pitää hyvän ruoan senseinä.
Kirja on hyvin omakohtainen. Siinä on lyhyitä noin sivun mittaisia ajatelmia ruoan osa-alueista kuten maistamisesta, raaka-aineista ja resepteistä, ja Tuomisen puolison Sara Karlssonin kuville on kirjassa yhtä paljon tilaa kuin tekstillekin. Kuvat ovat aidoista tilanteista ja omasta elämästä, eivät vain kirjaa varten stailattuja.
”Kaikki mitä olen oppinut hyvästä ruoasta” ei ole keittokirja, vaikka muutama ruokaohjekin mukana on. Kirja esittelee lukuisin esimerkein Saku Tuomisen ruokafilosofian. Ja nimenomaan Saku Tuomisen ruokafilosofian – kirja ei pyri opettamaan, mikä on oikein, sillä ruokafilosofia on jokaisella omansa. Ja jotenkin juuri tässä on kirjan taika: vaikka hetkittäin olisin kuvannut kirjaa niinkin yksinkertaisella adjektiivilla kuin ”ihana” niin innostava on parempi sana. Kirja saa miettimään valintojaan ja omaa ruokafilosofiaansa.
Jokaisen kannattaisi niin koti- kuin ammattikeittiössäkin pohtia noudattamaansa ruokafilosofiaa: mihin arvoihin nojataan; mikä on tärkeää ja mikä ei niinkään. Tämä auttaa myös asioiden priorisoinnissa ajan- ja rahankäyttöä ajatellen. Tuominen arvostaa mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa, yksinkertaista ja laadukasta, ja taustalla ovat selkeät ekologiset arvot. Itse huomaan jakavani kyllä ekologiset arvot, mutta innostuvani erityisesti elintarviketeollisuuden uusista innovaatioista ja arkea helpottavista resepteistä.
Ruoka on elämäntehtävä. Katsoo sitä sitten keittiöstä, maataloudesta, elintarvikevalvonnasta, elintarviketeollisuudesta tai alan ammattilehdestä käsin, niin ruoka pyörittää meitä ja maailmaa. Ja kesän ja loman jälkeen, kun oli vielä työhön liittyvä punainen lanka hukassa, niin Tuomisen kirja nostatti taas innon omaankin tekemiseen. Lue ja motivoidu!
Kaarina Kärnä