Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 2/2022.

 

Kansallispuistojen kultainen opas
Toim. Jonna Saari
Karttakeskus 2021
192 s. Sidottu. Hinta noin 25–29 € kirjakaupasta riippuen

 

Ensimmäinen kansallispuistojamme kattavasti esittelevä kirja oli Martti Linkolan Viimeiset erämaat (Weilin+Göös 1966). Sitten seurasi Arno Rautavaaran toimittama Suomen kansallispuistot (Suomen Luonnonsuojelun Tuki Oy 1985). Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana on kansallispuistojamme esitteleviä kirjoja julkaistu liuta. Jos mielii retkeilemään kansallispuistoihimme, niin opaskirjoista ei ainakaan ole pulaa. Vähän vanhemmista kirjoista toki puuttuvat aivan uusimmat kansallispuistot.

Kansallispuistojen kultainen opas on kirjoista viimeisin. Kirjan rakenne on perinteinen, kustakin kansallispuistosta on oma lukunsa. Kirja päättyy Sallan kansallispuistoon, joka perustettiin 1.1.2022 ja on maamme 41. kansallispuisto. Puistojen esittely on jaettu 13 kirjoittajan kesken. Useista kirjoittajista huolimatta tekstit muodostavat ehjän kokonaisuuden. Kirja soveltuu mainiosti iltalukemiseksi tulevia retkiä suunniteltaessa.

Useissa luontokohdeoppaissa kartat ovat usein epäselviä tai ainakin aivan liian pieniä. Tällä kertaa karttojen esittämisessä on onnistuttu kiitettävästi. Kirjan koko toki asettaa omat rajoituksensa myös karttojen koolle. Karttoihin on kuitenkin saatu mahtumaan suuri joukko retkeilijää kiinnostavia palveluita. Kustakin puistosta tehdyt tietolaatikot otsikkoina Suosittelemme ja Nauti vuodenajoista ovat hyvä oivallus. Suosittelemme-tietolaatikossa annetaan vinkkejä mm. ensikertalaiselle, pikapiipahtajalle, liikuntaesteiselle ja melojalle. Kirja ottaa kiitettävästi huomioon lapset retkeilijöinä. Monissa kohdin annetaan hyviä vinkkejä, kuinka voi onnistuneesti tehdä perheretken lasten kanssa. Tärkeä näkökulma!

Hyvään kansallispuistoretkeen tämä opaskirja ei kuitenkaan yksinään riitä. Otan vain yhden esimerkin. Isojärven kansallispuiston kohdalla kirja neuvoo vuokraamaan kajakin ja kokemaan kevättulvan laineilta käsin. Kirja ehdottaa myös syysviikonloppua Lortikan vuokratuvalla. Kirja ei kuitenkaan anna vinkkiä, kuinka kajakki tai Lortikan kämppä vuokrataan. Samoin kutakin puistoa koskevan retkikartan olisi voinut mainita. Luontoon.fi -sivuston käyttäminen kirjan rinnalla auttaakin huomattavasti kansallispuistoretken suunnittelussa. Tämä on kirjan tekijöille varmastikin itsestäänselvyys.

Kirjan esipuhe ja takakansi korostavat vastuullista retkeilyä. Tähän teemaan olisi hyvin sopinut lyhyt kuvaus joukkoliikenneyhteyksistä. Useisiin puistoihin tai ainakin lähelle pääsee myös bussilla.

Pari aivan epäolennaista yksityiskohtaa. Hossan puistoa esittelevään tietolaatikkoon (Puiston tunnus, s. 130) on livahtanut Kolin kansallispuiston puiston teksti: Kaskikoivikko. Kolin teksti sitten toistetaan oikeassa kohdassa sivulla 134. Kansallispuistoja jonkisenkin verran kolunneelle ei oikein auennut, mihin viittaa kirjan nimen sana kultainen. Ehkä jokainen lukija saa ymmärtää sen tavallaan.

Kirjan taitto ja ulkoasu ovat perinteisiä, mutta samalla myös retkeilemään houkuttelevia. Aavistuksen – mutta vain sen aavistuksen verran – häiritsi, että paikoin kirjassa on turhan paljon kohteita ylistäviä mainesanoja. Otan vain yhden esimerkin Oulangasta (s. 137, 2 ensimmäistä kappaletta). Kahteen lyhyeen kappaleeseen mahtuvat mm. ”mykistävä kansallispuisto”, ”todellinen superretkikohde” ja ”hurmaa jyrkänteillään”.

Muutama kansallispuisto allekirjoittaneella on vielä käymättä. Niihin tutustumiseen kirja tarjoaa hyvän lähtökohdan. Kirjaa voi lämpimästi suositella retkeilystä, kansallispuistoistamme ja ylipäätään luonnostamme kiinnostuneelle.

Pertti Forss