Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 1/2019.

Maria Katajavuori
Kuoleman ja elämän kysymys
Atena Kustannus Oy 2018, 468 s.
ISBN 978-952-300-455-9

Kun leivänpaahtimellakin on sanottavaa

Maria Katajavuori tarttuu kirjassaan suureen kysymykseen, joka mietityttää tässä ajassa monia: miksi ihmiskunta on tuhoamassa maapallolta oman elämänsä edellytykset? Lähtötilanne on väkisinkin pessimistinen, ja Katajavuori toteaakin odottelevansa maailmanloppua yhdessä hajoavan leivänpaahtimensa kanssa.

Vaikka kirja on ennen kaikkea luonnontieteellinen, kulkevat taloustiede ja kulttuuri rinnalla.  Miksi jatkuva tehokkuuden kasvu ei johda luvattuihin säästöihin? Mitä yhteistä on viherpesulla ja käärmeen raidoilla? Miten yhteismaiden tragedia liittyy ympäristötuhoihin? Miksi vapaus valita on välillä silkkaa harhaa? Miksi systeemissä rationaalisten osien summa voi olla irrationaalinen? Katajavuori havainnollistaa esittämänsä asiat mielenkiintoisin esimerkein ja ekologin ja luonnonsuojelubiologiaan erikoistuneen ympäristöaktiivin valtava tietomäärä tekee sekä vaikutuksen että saa asiaan vihkiytymättömänkin kiinnostumaan limasienistä, meduusoista ja korallikäärmeistä.

Kuoleman ja elämän kysymys on tietokirja, jossa on juoni ja selkeä jännite. Siinä käydään läpi yksilöiden, lajien ja yhteiskuntien itsetuhoisuus, ja myös itsetuhoisuuden itsetuhoisuus. Kerronta on hauskaa ja mukaansatempaavaa. Vastaus suureen kysymykseen ja ratkaisu aikamme ongelmiin rakennetaan pala palalta. Mutta olisi lukunautinnon pilaamista kertoa vastaus tässä. Katajavuoren kirja kannattaa jokaisen lukea itse, ja sen jälkeen on selvää, että leivänpaahtimellakin on sanottavaa.

Kaarina Kärnä