Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 3/2017.

Elizabeth Kolbert, Kuudes sukupuutto – Luonnoton historia
Atena Kustannus Oy 2016, 367 s.
ISBN-978-952-300-198-5

 

Kuudetta sukupuuttoa todistamassa

Jos joku vielä pohtii, että ilmastonmuutosta ei ole tai epäilee ihmisen vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen, kannattaa lukea tämä kirja! Elizabeth Kolbertin Pulizer-palkitussa teoksessa käydään fossiileja myöten läpi se, mitä elämälle nykytietämyksen mukaan on maapallon olemassaolon aikana tapahtunut ja mitä on odotettavissa, jos suunta ei pikaisesti muutu. Kirjaa ei voi pitää erityisen hilpeänä lukukokemuksena, sillä asia on synkkää ja välillä vaikeaa. Kolbert onnistuu kuitenkin kirjoittamaan monimutkaisista ja osin kiistanalaisista tieteellisistä tutkimuksista siten, että asioihin perehtymätönkin lukija ymmärtää olennaisen.

Elämä maapallolla on jo kokenut viisi sukupuuttoaaltoa. Näiden syyt löytyvät jäätiköitymisestä, ilmaston lämpenemisestä ja muutoksista merten kemiassa sekä asteroidin törmäyksestä. Nyt on käynnissä kuudes joukkosukupuutto, jonka aiheuttaa ihminen. Ilmaston lämpeneminen, luonnon pirstaloituminen, elinympäristöjen hävittäminen sekä tahallinen ja tahaton tulokaslajien kuljettaminen muuttavat niin perustavanlaatuisesti ja niin nopeasti luontoa, että eläin- ja kasvikunnalla ei ole enää mahdollista sopeutua muutokseen. Eikä loppujen lopuksi välttämättä ihmiselläkään.

Kirja kertoo meille siivettömän ruokin viimeisistä hetkistä, maalaa eteemme korallien käsittämättömän monimuotoisuuden ja niiden pelottavan lähellä olevan rapautumisen sekä suurikokoisten nisäkkäiden ahdingon ennen ja nyt. Kirja kertoo myös lukuisista ihmisistä, jotka väsymättä ja intohimoisesti taistelevat luonnon monimuotoisuuden puolesta joko yhtä lajia tai kokonaisia ekosysteemejä suojellen. (Saimaannorpille talvipesiä kolaavat suomalaiset olisivat myös ansainneet paikkansa kirjassa!) Mutta valitettavasti kirja kertoo ennen kaikkea siitä, kuinka ihmiskunta elämäntapansa seurauksena on toteuttamassa maapallon kuudetta ja erittäin tuhoisaa sukupuuttoaaltoa.

Kaarina Kärnä