Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 3/2017.

Luonnonyrttiopas. Hyvän käytännön ohjeet luonnonyrttialalle.
Simo Moisio (toim.)
Opetushallitus 2016, 144 s.
ISBN-978-952-13-6134-0

Luonnonyrttialan hyvän käytännön ohjeet yksissä kansissa

Kun luonnonyrttialalla toimiva yritys, järjestö tai alan opiskelija, neuvoja tai opettaja haluaa käyttöönsä kätevän opaskirjan, jossa on myös lakipykälät kohdillaan, on Opetushallituksen julkaisema ja Simo Moision toimittama Luonnonyrttiopas hyvä valinta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on hyväksynyt oppaan käytännön ohjeeksi luonnonyrttialan yrityksille ja toimijoille.

Oppaassa käydään läpi mm. yrttien käyttöä, ravintosisältöä, lääke- eli rohdoskasveja, myrkyllisiä kasveja, yrttialan koulutusta, yrttien viljelyä, keruuta ja käsittelyä sekä yrttien tuotteistamista, markkinointia ja myyntiä. Lisäksi kirjassa esitellään seikkaperäisesti kolmekymmentä yleistä ja luonnonsuojelullistenkin perustein käytettävissä olevaa yrttiä. On hyvä, että myrkylliset kasvit käsitellään jo kirjan alussa, sillä se saa ymmärtämään, että luonnonyrttien kerääminen vaatii oikeasti tietoa ja taitoa. Myrkyllisiin lajeihin kuuluu tuttuja kasveja kuten esimerkiksi niittyleinikki, kullero ja suopursu, joiden myrkyllisyys ei varmasti ole kaikkien tiedossa.

Kirjassa on jonkin verran toistoa, mutta se on oppaassa perusteltua, sillä kirjaa ei lueta aina alusta loppuun vaan haetaan kulloinkin tarvittava tieto sisällysluettelon avulla. Jos kirja on ensikosketus luonnonyrttialaan, ei se välttämättä yksin riitä vaan käytännön toimien tueksi voi tarvita myös alan kurssin tai muuta neuvontaa.

Luonnonyrttiopas on kaunis kierrekansin toteutettu kirja, jossa on tukevat kartonkisivut. Opas näyttää pirteältä, ja kuvitus kantta myöten ansaitsee erityiskiitoksen. Kirjan toimittanut ja osin kirjoittanut Simo Moisio toimii Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtajana. Arktiset Aromit ry on luonnontuotealan valtakunnallinen toimialajärjestö,  joka toiminnallaan edistää luonnontuotteiden talteenottoa, jatkojalostusta ja käyttöä sekä parantaa tuotteiden laatua.

Kaarina Kärnä