Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 7/2021.

Elisa Aaltola ja Birgitta Wahlberg (toim.)
Me & muut eläimet
Uusi maailmanjärjestys
Vastapaino 2020. 334 s.
ISBN 978-951-768-814-7

 

Elisa Aaltola ja Birgitta Wahlberg ovat toimittaneet kokoelman artikkeleita teokseksi, joka koostuu usean eri kirjoittajan kirjoituksista. Kirjan kuudessa luvussa käsitellään ihmisen eläinsuhdetta historian, kasvatuksen, taiteen, kielen, lainsäädännön ja yhteiskunnan kautta.

Artikkelit käsittelevät ihmis-eläinsuhdetta eri näkökulmista saattamaan lukijalle ymmärryksen siitä, että eläimet ovat tuntevia ja kokevia olentoja.  Kirja pyrkii saamaan lukijan kunnioittamaan ihmiseläinten lisäksi myös muita eläimiä ja pohtimaan omaa käyttäytymistään ja tomintaansa: miten voisimme kohdella muita eläimiä tavalla, joka auttaa kaikkia lajeja selviytymään tulevaisuudessa.

Kirjan tieteellinen tausta löytyy kriittisestä eläintutkimuksesta, jonka lähtökohtana on, että myös toislajisilla eläimillä on yksilöinä moraalinen ja poliittinen painoarvo. Yksi kirjan lähtökohdista onkin, että eläimet tulee kohdata arvokkaina, mielellisinä ja kokevina yksilöinä. Sisällössä keskitytään tulevaisuuteen, jossa tavoitellaan kaikille eläimille hyvää elämää.

Birgitta Wahlberg käsittelee artikkelissaan mm. Eläinoikeusjuristit ry:n perustuslakimuutosehdotusta, jossa eläinten perusoikeuksille annetaan konkreettinen ja perusteltu sisältö. Ehdotuksen ensimmäisen pykälän mukaan vastuu eläinten perusoikeuksien, hyvinvoinnin ja suojelun toteutumisesta kuuluu kaikille. Vastuuseen kuuluvat eläinten hyvinvoinnin edistäminen sekä kärsimyksen estäminen ja ennaltaehkäiseminen. Näinhän tuntevan ihmisen pitäisi toimia jo nyt, mutta tällaistakin säädöstä kuitenkin kipeästi kaivataan. Se, että ihminen arvottaa eläimen oman hyötynsä perusteella, ei saa sanella eläimen suojelun tarvetta. Se, että välitetään elävän olennon hyvinvoinnista eikä tuoteta eläimelle kärsimystä, ei ole kenenkään potista pois – päinvastoin!

Yksi tärkeä osansa on kasvatuksellinen näkökulma, joka on huomioitu kirjassa lasten eläinpedagogia -osuudessa. Tässä käsitellään mm. lapsi-eläinsuhteiden rakentumista, lastenkirjallisuuden ohjaavuutta sekä lasten eläinsuhteisiin vaikuttamista kasvatus- ja koulujärjestelmässä.

Kirja on tiivis paketti, mutta artikkelien erilaisuus ja eri käsittelykulmat tuovat lukemiseen vaihtelua ja moniulotteisuutta. Ajateltavaa kirja kyllä antaa. Toivotankin kaikille oikeudenmukaista ja kunnioittavaa eläinsuhdetta – nyt ja tulevaisuudessa!

Kirjan kirjoittajat edustavat suomalaisen kriittisen eläintutkimuksen parhaimmistoa. Eliisa Aaltola, FT, on filosofian erikoistutkija sekä eläin- ja ympäristöetiikan dosentti Turun yliopistosta. Birgitta Wahlberg, VTT, on julkisoikeuden yliopisto-opettaja ja post doc -tutkija Åbo Akademissa.

Tanja Lohiranta