Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 6/2020.
Mikko Välttilä
Mitä meistä jää
Docendo 2020, 229 s.
ISBN 978-952-291-833-8
Tavallista tunteellisempi paneelikeskustelu
En voi sille mitään, että minulle tulee Mikko Välttilän kirjasta mieleen paneelikeskustelu. Paneelikeskustelu, jonka aiheena ovat ruoantuotanto ja kaupan rooli. Kirjassa ovat mukana useat keskeiset tahot: päivittäistavaraketjun vastuullisuusjohtaja, saman ketjun toimitusjohtaja, sianlihan tuottaja, entinen aktivistinuori, eläinlääkäri, saksalainen vastuullisuuskonsultti ja fiksu nuori. Erilaisia näkemyksiä tuodaan esille. Yksi johtopäätös on, että sianlihan tuotanto Suomessa ei ole kannattavaa ja liian halvalla myydyn lihan rinnalle saadaan ulkomailta vielä halvempaa.
Kyseessä ei kuitenkaan ole paneelikeskustelu vaan romaani, jossa henkilöhahmot elävät arkeaan ruoantuotannon maailmassa. Mielipiteet ovat osa tarinaa, jossa tuottaja tekee itsemurhan ja hänen ystävänsä, se vastuullisuusjohtaja, haluaa ymmärtää tähän syyn. Kauppa osoittautuu kirjan pahikseksi. Vastuullisjohtaja on ollut vain hyväuskoinen hölmö ja vastuullisuus lähinnä markkinointikeino. En ole asiantuntija, mutta vaikea uskoa, että totuus olisi näin karu. Toisaalta, kirjan kirjoittanut Mikko Välttilä on viljelijä ja yrittäjä, joten tuskin kaikki mielikuvituksen tuotettakaan on.
Tarina tai ei, ruuan ”halpuutuksessa” syy ei ole yksin kaupan. Liian monelle kuluttajalle hinta on se tärkein kriteeri. Minulle päällimmäiseksi ajatukseksi jäi, että lisää avoimuutta tarvitaan. Ruoan tuotanto ja kaupan toiminta tarvitsevat enemmän läpinäkyvyyttä. Vastuullisuuden täytyy olla konkretiaa ja kuluttajien tiedostavia. Ja tuottajien on saatava työstään asiallinen korvaus.
Jos Välttilän kirjaa ajattelee puhtaasti romaanina ja lukukokemuksena, niin hyvähän se oli. Kerronta on erinomaisen sujuvaa ja tarina kiinnostava. Tätä kirjaa ei kuitenkaan voi lukea ajattelematta mitään, eli kepeäksi viihteeksi se ei jää.
Kaarina Kärnä