Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 8/2023

Matti Alasaarela, Esa Hohtola ja Jari Peltomäki
Pöllöt. Metsiemme hiljaiset saalistajat
Docendo 2023. 204 s. Sidottu. Kustantajan verkkokaupassa 29,95 €

Tero Linjama ja Jussi Murtosaari
Lintuharrastajan lajiopas
Docendo 2023. 336 s. Sidottu. Kustantajan verkkokaupassa 27,95 €

 

Lintuharrastajia tai muutoin linnuista kiinnostuneita on hemmoteltu jo vuosikausien ajan lukuisilla korkeatasoisilla lintukirjoilla. Suomalaisten lintukirjojen sisältö, kuvitus, ulkoasu ja painotekniikka ovat huippuluokkaa. Tässä esitellään kaksi hyvää esimerkkiä.

Alasaarelan, Hohtolan ja Peltomäen kirja Pöllöt on hyvä yhteenveto kymmenestä maassamme pesivästä pöllölajista. Kustakin lajista kerrotaan mm. ravinnosta ja pesinnästä sekä esiintymisestä. Alasaarelan ja Peltomäen tekstit pöllötapaamisista ovat mukavaa luettavaa ja ne istuvat mainiosti Alasaarelan perustekstin yhteyteen. Hohtolan tietoiskut pöllöjen ominaisuuksista lisäävät olennaisesti kirjan antia. Kirjan valokuvat ovat erittäin korkeatasoisia ja samalla ne kelpaavat hyvin määritysavuksi, vaikka kyseessä ei olekaan varsinainen pöllöjen määritysopas.

Kirjan teksti on kauttaaltaan helposti luettavaa hyvää asiaproosaa. Kirjan lukeminen tarjoaa helpon tavan tutustua pöllöjen elämään verrattuna alkukevään yönseudun pöllöretkiin, jolloin lähes takuuvarmasti vilu ja nälkä tulevat tutuiksi. Toivottavasti kirja osaltaan edistää myönteistä suhtautumista pöllöihin ja auttaa niiden suojelussa!

Kotimaisin voimin tehdyn lintujen määritysoppaan tekeminen on tänä päivänä harvinainen ja hatunnoston arvoinen suoritus. Lintujen määritysoppaiden joukossa Linjaman ja Murtosaaren kirja pärjää hyvin. Vuosien myötä osa lintuoppaiden käyttäjistä on mieltynyt piirroskuvituksiin osa taas valokuvateoksiin. Tässä on siis päädytty Murtosaaren ottamiin valokuviin, jotka ovat todella hyviä ajatellen kirjan käyttöä määritysoppaana. Teksti on tiivistä – mutta erittäin asiantuntevaa ja sujuvaa. Niin kuin määritysoppaassa tuleekin olla.

Kirjan syntyminen on pitkän projektin tulos ja lintujen parimääräarviot eivät ole aivan kaikilta osin ajan tasalla. Esimerkiksi kirjokertulle esitetty parimäärä 300 tuntuu kovin korkealta ja kattohaikarakin taisi pesiä joitain vuosia sitten Koski TL:ssä. Linnun rakenne on esitetty hyvin havainnollisesti ja selkeästi – paremmin kuin missään muistamassani lintukirjassa. Sivujen 14–17 omaksuminen auttaa huomattavasti ymmärtämään erilaisia tunnistus- ja määritystekstejä.

Kirjan koko ja paino ovat sen verran reiluja, että maastoon kirjan viitsii ottaa vain harva. Mutta mukavan retkipäivän päätteeksi kirjan äärellä voi palata päivän havaintoihin ja varmistella niitä. Lajiääniä pääsee kuuntelemaan kännykällä tai tabletilla sivujen alareunassa olevien QR-koodien avulla. Tämä lisää kirjan käyttökelpoisuutta määritysoppaana. Hyvä oivallus on maininta samantyyppisistä äänistä, joihin kuulleensa linnun saattaisi sekoittaa. Samoin pieniä mutta käyttäjää hyödyttäviä tietoja ovat mm. lintujen lajinimet myös ruotsiksi ja englanniksi sekä lajin uhanalaisuusluokitus.

Molempia kirjoja voi lämpimästi suositella linnuistamme ja ylipäätään Suomen luonnosta kiinnostuneille.

Pertti Forss, Ympäristökustannus Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja lintuharrastaja vuodesta 1970