Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 1/2019.
Reijo Laatikainen
Pötyä pöydässä
Kirjapaja 2018, 176 s.
ISBN 978-952-288-926-3
PALJASTUS – moni lukemasi ravinto”fakta” onkin pötyä!
Päätin otsikoida kirjaesittelyn Pötyä pöytään -kirjasta sensaatiolehtityyliin. Kirjan kirjoittaja, laillistettu ravitsemusterapeutti ja viljojen ja toiminnallisten vatsavaivojen yhteydestä Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta väitellyt Reijo Laatikainen toteaa nimittäin, että tutkimustieto, joka tukee vallalla olevia virallisia ravitsemussuosituksia, ei juurikaan saa näkyvyyttä mediassa. Lehdistö ja etenkin blogi- ja somekansa tarttuvat mieluummin haastajien näkemyksiin, vaikka näillä ei olisi uskottavia tutkimustuloksia takanaan. Karismaattinen persoona, hyvä ulosanti ja lukijaa miellyttävä yhden asian ratkaisumalli takaavat usein menestyksen, ja ihmiset haluavat mieluummin uskoa pötypuhetta ja hylätä ravitsemussuositukset elintarviketeollisuuden ja viranomaisten hapatuksena.
Tilanne on oikeastaan aika uskomaton. Ravitsemustietoon on ihmisillä niin suuri kiinnostus, että ravitsemustiedon tarjoamisesta sekä erilaisten lisäravinteiden myymisestä on tullut iso bisnes. Laatikainen kertoo, että esimerkiksi yhdysvaltalaisen lääkärin kirjoittamaa kirjaa ”Wheat Belly” on myyty Pohjois-Amerikassa yli 2 miljoona kappaletta ja se on käännetty yli 20 kielelle, myös suomeksi (Eroon vehnästä). Kirjan väitteet ovat tutkimustiedon perusteella vahvasti yliampuvia ja osin suorastaan harhaanjohtavia. Päivän valon ei todeta tekevän kirjalle hyvää. Laatikainen tiivistää tilannearvion lauseeseen ”kohtuus, faktat ja järki eivät oikein myy”.
Koska pötypuhe puree niin hyvin, tarvitaan myös kirjoja, jotka kertovat siitä tylsemmästä vaihtoehdosta eli totuudenmukaisesta ravitsemustiedosta. Lehdessämme on ollut jo aiemmin esittelyt Leena Putkosen ja Mari Koistisen kirjasta ”Ruokamysteerit, viisaiden valintojen jäljillä” ja Timo Kettusen kirjasta ”Miksi syömisestä tuli niin hankalaa?”, jotka myös ohjaavat lukijoita olemaan kriittisiä ravitsemustiedon suhteen. Reijo Laatikaisen kirjasta voi todeta, että se on erittäin selkeä, helppolukuinen ja omalla tavallaan uskomatonta tietoa sisältävä: Laatikainen lyö koeteltuihin tutkimustietoihin perustuvat faktat pöytään ja moni lähes yleiseksi totuudeksi uskottu huuhaa on paljastettu. Ja näin joutuu pian tarkistamaan omia olettamuksiaankin.
Miten sitten pitäisi syödä? Laatikaisen mukaan suurin osa meistä voisi hyvin ravitsemussuosituksia seuraamalla. Valitettavasti vain liian harva toimii niin. Laatikaisen kirja kannattaa kyllä lukea.
Kaarina Kärnä