Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 7/2020.
Antti Koli
Retkeilijän vuodenajat
Kohteet ja vinkit lähiluontoon
Karttakeskus. 160 s.
ISBN 978-952-266-662-8
Retkeilijän vuodenajat antaa vinkkejä luontoretkeilyyn eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina – milloin missäkin kannattaa retkeillä löytääkseen haluamansa. Kirjassa kerrotaan suomalaisen luonnon tapahtumista sekä luonnossa esiintyvistä kasveista ja eläimistä.
Kirjoittaja tarkastelee muutoksia metsissä, tuntureilla ja kaupunkiluonnossa – pääosin kuitenkin lähiluonnon näkökulmasta – mitä tapahtuu kasvien, nisäkkäiden, lintujen, perhosten, kalojen ja sammakkoeläinten elämässä eri vuodenaikoina.
”Tieto vuodenaikojen merkityksestä ja etenemisestä luonnossa on mielenkiintoista. Samalla tieto lisää onnistuneita havaintoja, eli retket kehittyvät rikkaammiksi.”
Kirjoittaja kertoo oikeista ajankohdista tehdä luontohavainnointeja ja antaa vinkkejä eläinten ja kasvien havainnointiin ja kuvaamiseen. Esimerkiksi kaupunkiketun poikasen voi bongata parhaiten kevät-kesällä hämärän tullen, ja toukokuun alkupäivät ovat etelässä otollisia sammakkoretkeilyyn.
Tekstin oheen on kartalle merkitty aiheisiin liittyviä retkikohteita sekä kerrottu kohteista löytyvistä havainnointimahdollisuuksista. Kohdemerkinnöissä mm. selvitetään, missä ja milloin voi kuunnella tikkojen koputuksia ja hyvällä onnella nähdä lumikon. Tai mihin kannattaa lähteä tarkkailemaan perhosia, mihin sisiliskoja.
Kirjassa on runsaasti kauniita luontokuvia, jotka ovat pääosin kirjoittajan itsensä kuvaamia.
Biologi Antti Koli on helsinkiläinen kokenut tietokirjailija ja valokuvaaja. Retkeilijän vuodenajat on hänen yhdeksäs kirjansa.
Tanja Lohiranta