Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 6/2020.
Lea Saukkonen
Sään ääri-ilmiöt ja ilmastonmuutos
Minerva Kustannus Oy 2020, 137 s.
ISBN 978-952-312-979-5
Meteorologian pieni oppimäärä
Jo meteorologi Lea Saukkosen kirjan alkulehdillä todetaan, että ilmastonmuutos tuo mukanaan sään ääri-ilmiöitä. Tämä suuntaus on havaittavissa jo nyt. Lämpötilat nousevat, kuivuudet ja rankkasateet lisääntyvät, myrskyt voimistuvat, merenpinta nousee, jäätiköt kutistuvat ja lumipeite vähenee. Mitä huonommin ilmastonmuutokset torjunnassa onnistutaan, sitä enemmän säässä näkyvät erilaiset ääri-ilmiöt ja sitä nopeammin ääri-ilmiöihin liittyvät sääennätykset vanhenevat. Saukkosen kirja auttaa ymmärtämään, mitä on luvassa.
Kirja on oppikirjatyylinen ja siinä käydään läpi sääilmiöiden syntymekanismit ja säähän liittyvät keskeiset käsitteet. Monelle kaltaiselleni maallikolle saattaa olla yllätys, että supersolu, lymitykki, valopilari ja ET kuuluvat sääsanastoon, mutta kirjassa nämäkin käsitteet avataan. Ilman käytännön esimerkkejä kirja voisi olla kuin subtrooppinen aavikko (kuiva), mutta onneksi Saukkosen laajasta kokemuspiiristä löytyy paljon mielenkiintoista kerrottavaa. Näitä esimerkkejä olisi voinut olla enemmänkin. Kirja on taitettu tyylikkäästi ja kuvitettu havainnollisesti. Valitettavasti kaikkien sääilmiöitä kuvaavien kuvapankkikuvien kohdalla ei ole tietoa siitä, missä ja milloin kuva on otettu. Kummallisesti sellaista tietoa jää kaipaamaan. Hakemisto olisi myös hyvä lisä.
Tämä on ehdottomasti hyvä kirja sääilmiöistä. Suomalaisille vaikea small talk sääkeskusteluineen pääsee tämän kirjan myötä ihan uudelle tasolle: voit esimerkiksi kertoa, että tälläkin sekunnilla maapallolla iskee sata salamaa, joten Vicky Rosti ja Antti Tuisku eivät ole laulussaan väärässä. Kirja käsittelee sääilmiöitä myös turvallisuuden näkökulmasta. Kumisaappaat eivät suojaa ukkosen voimalta eivätkä myöskään auton renkaat. Auto on kyllä ukkosella turvallinen paikka, koska se on ”Faradayn häkki”, mutta sillä ole kumisten renkaiden kanssa mitään tekemistä. On ilmoja pidellyt – tutustu Lea Saukkosen kirjaan!
Kaarina Kärnä