Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 8/2022.

Vesa Linna
Sininen sinfonia. Oodi vedelle.
Basam Books Oy. Helsinki 2022.
179 s. Sidottu.
Kustantajan verkkokaupassa 39,90 €.

 

Vesa Linna on ammattivalokuvaaja ja vapaa kirjoittaja. Hänen ensimmäinen kirjansa käsitteli Helsingin ja Suomenlinnan historiaa 1700- ja 1800-luvuilla. Hänen toinen kirjansa käsittelee kymmenen suomalaisen artistin elämäntarinaa ja suhdetta musiikkiin.

Sinisen sinfonian suurin ansio on veden arvostus ja huoli puhtaan veden riittävyydestä tulevaisuudessa. Kirja käsittelee veden ”suuria linjoja”, esimerkkeinä kappaleiden pääotsikot: Vesi ja maapallo, Vesi ja Suomi sekä Vesi ja avaruus. Linna on perehtynyt vesiteemaan kiitettävästi, vaikka kasvatustieteen maisterina hänellä ei olekaan alan koulutusta tai työkokemusta.

Kirja alkaa Kalevalasta ja Väinämöisestä unohtamatta ajanlaskumme alun käsityksiä vedestä. Luku Vesi ja Suomi jää hieman yleiselle tasolle. Luku päättyy pohdiskeluun Suomen suurimmasta saaresta, joksi kirjassa esitetään Etelä-Suomea. Tästä tulkinnasta voi olla perustellusti toistakin mieltä.

Luku Vesi ja avaruus on mielenkiintoinen yhteenveto ja antaa mielikuvituksellekin tilaa. Olisiko sittenkin jossakin ”lähistöllä” kehittyneenpääkin elämää?

Linna on löytänyt kirjaan paljon tekstiä elävöittäviä yksityiskohtia. Esimerkiksi urheilun puuha- ja monitoimimies Tahko Pihkala (1888–1981) esitti vuoden 1912 Tukholman olympialaisten jälkeen saunomista uudeksi kisalajiksi.

On selvää, ettei kaikkia näkökohtia vedestä ole mahdollista sisällyttää yhteen kirjaan. Ehkä esimerkiksi talousvesi, vesien virkistyskäyttö ja jätevedet olisivat kuitenkin ansainneet laajempaakin käsittelyä.

Kirjan teksti on sujuvaa asiaproosaa. Myös kirjan viimeistely ansaitsee kiitoksen. Pitkästä aikaa luin kirjan, josta en löytänyt ensimmäistäkään kirjoitusvirhettä. Kirjassa on joukko todella hienoja valokuvia, tosin joitakin oli hieman vaikea ymmärtää. Kirjan kalliinpuoleinen hinta voi karsia ostajia.

Pertti Forss