Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 4/2022.

 

Matti Leppäranta, Lauri Arvola ja Timo Huttula
Suomalainen järvikirja
Minerva Kustannus Oy 2021. 338 s. Sidottu
Kustantajan verkkokaupassa 25 €.

 

Suomalaisia on jo pitkään hemmoteltu todella hienoilla luontokuvakirjoilla ja useimmissa kirjoissa järvimaisema on keskeisessä osassa. Kattavaa tietokirjaa suomalaisesta järvestä on kaivattu jo pitkään. Nyt tämäkin puute on saatu korjattua. Kolmen professorin ja alansa huippuasiantuntijan kirja tulee enemmän kuin tarpeeseen. Kirja tarjoaa monipuolisen yhteenvedon mm. järvien synnystä ja vesistöjemme nykypäivän tilanteesta. Järvien rannoilla asuvia tai mökkeileviä kiinnostanee myös mm. vesiemme lämpötilan ja korkeuden vaihtelut, veden virtaukset, leväkukinnat, ravintoverkostot ja kalasto.

Järven vedenkorkeuden vaihtelun syitä ja järviveden liikkeitä käsittelevät luvut (4 ja 5) olivat ainakin allekirjoittaneelle erityisen mielenkiintoisia. Kirjassa todetaan (s. 172), että sanonta ”joka seitsemäs aalto on suuri”, ei mittausten perusteella pidä paikkaansa. Tätä yleistä kansanviisautta olisi voinut avata lukijalle enemmänkin. Ainakin allekirjoittaneen kokemus on, että järvellä korkeimpien aaltojen esiintymisessä on jonkinlainen säännönmukaisuus. Myös luku 9 suomalaisen järvitutkimuksen vaiheista oli mieleen jäävä. Lukuisat tietolaatikot katkaisevat oivallisesti ”leipätekstiä” ja antavat lukijalle eräänlaisen hengähdystauon. Vesiaiheiset runot ja vastaavat tekstit sopivat kirjan tyyliin paremmin kuin hyvin.

Hakemistojen ja lähdeviitteiden – erityisesti ensin mainittujen – puuttuminen on harmillista. Niiden mukaan ottaminen olisi lisännyt kirjan käyttökelpoisuutta entisestään.

Kirjassa annetaan yksinkertainen keino arvioida jään paksuutta pakkaspäivien määrän ja keskimääräisen pakkasasteluvun perusteella (s. 234). Kirjassa esitetään yksinkertaiset kuvaajat paljaan jään ja toisaalta eristävimmän lumen tilanteelle. Luonnossa jään paksuus kulkee näiden kuvaajien välissä. Tämä on tietoa, joka varmaankin kiinnostaa – tai ainakin pitäisi kiinnostaa – kaikkia jäillä liikkuvia.

Kirjan luettuaan tulee vakuuttuneeksi, että vanha sanonta ”vuodet eivät ole veljeksiä” pitää hyvin paikkaansa järviemmekin suhteen. Kirjan teksti on kauttaaltaan sujuvaa ja asiantuntevaa asiaproosaa. Kirjan lukeminen kasvattaa jokaisen lukijan järvitietoutta. Tekijät ansaitsevat nöyrän kiitoksen kirjan aikaansaamisesta. Parhaatkin asiantuntijat joutuvat hakemaan ja tarkistamaan lukemattoman määrän lähteitä. Kirjaan käytetyn työn määrää voi ainoastaan arvailla. Kirjaa voi lämpimästi suositella kaikille järvistämme kiinnostuneille. Aivan erityisesti kirja kuuluu alan opiskelijoiden sekä järviluonnon parissa toimivien tutkijoiden ja viranhaltijoiden kirjahyllyyn.

Kirjasta huokuu kirjoittajien kiinnostus ja rakkaus suomalaiseen järveen!

Pertti Forss