Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 3/2023.

Kerttu Kotakorpi
Suomen luonto 2100. Tutkimusretki tulevaisuuteen
Bazar Kustannus 2022. Nidottu. 255 s.
Kustantajan verkkokaupassa 15,70 €.
Saatavana myös ääni- ja E-kirjana. Vuonna 2021 julkaistun sidotun version painos on loppuunmyyty.

 

Tiedotusvälineet käsittelevät ilmastonmuutosta harva se päivä. Uutissirpaleista on usein vaikea muodostaa minkäänlaista kokonaiskuvaa. Kerttu Kotakorven kirja tarjoaa lukijalle hyvän ja monipuolisen yhteenvedon aiheesta. Kirja painottuu ilmastonmuutokseen maamme näkökulmasta, mutta muutamissa kohdin asiaa tarkastellaan myös globaalisti. Kotakorven lähtökohta on, että ilmasto lämpenee ja reilusti, talvet seitsemän astetta ja kesät neljä. Kirjoittaja toteaa, että lähdemateriaalin pohjana ovat kansainvälisen ilmastopaneelin hyväksymät tutkimukset ja niiden pohjalta Suomen oloihin tehdyt vaikutusarviot, joita ovat tehneet etenkin Ilmatieteen laitos, Suomen ympäristökeskus ja Luonnonvarakeskus. Kirjoittaja toteaa realistisesti, että 80 vuoden ajanjakson ennustaminen on vaikeaa. Tuskin kukaan olisi 1940-luvulla osannut ennustaa tämän päivän maailmaa.

Ilmastonmuutoksessa ei ole kyse pelkästään lämpötilan noususta. Sillä on valtava vaikutus koko ekosysteemimme toimintaan. Esimerkkeinä mainittakoon valtamerien mukaan lukien Itämeren lämpeneminen ja meriveden pinnannousu, sadepäivien ja sademäärien kasvu, talvitulvien lisääntymien. Toisaalta kuivuus ja sään ääri-ilmiöt lisääntyvät. Rakennusten rakenteet ovat aiempaa enemmän säiden armoilla, tiet kuluvat ja roudan vähentyminen lisää puustotuhoja. Tykkylumet lisääntyvät samoin tuhohyönteiset ja kasvitaudit. Linnustomme köyhtyy, erityisesti Lapissa ja tunturialueilla. Samoin hyönteiset ja pölyttäjät vähenevät. Vanha sinileväongelma ei ole helpottanut – päinvastoin. Kylmää vettä kaipaavat siika, made, nieriä, lohi, taimen ja harjus ovat vaikeuksissa. Saimaannorppa ja ankerias ovat hävinneet. Metsissämme lajikatoa aiheuttaa vanhan puun ja lahopuun puuttuminen.  Lämpötilan nousu tarkoittaa myös hellekuolemien lisääntymistä ja useita muita terveyshaittoja.

Kotakorven sujuvaa ja eloisaa tekstiä oli ilo lukea. Rikasta suomen kieltä! Samalla teksti on kuitenkin asiantuntevaa ja loogisesti etenevää. Kirjoittaja on onnistunut välttämään vaikeita ammattitermejä, joka suuresti auttaa lukijaa. Kirjassa on kohtalaisen vähän numerodataa, sekin on lukijaystävällistä. Kirjan ulkoasu on hyvin pelkistetty, muutama piirroskuvio, siinä kaikki. Kirja tarjoaa lukijalle tuhdin annoksen ilmasto-oppia. Samalla kirja toimii ”perusoppimääränä” sään vaihteluihin ja ylipäätään ilmastonmuutoksen mekanismeihin.

Aika näyttää, kuinka hyvin kirjoittajan ennustukset osuvat kohdalleen – 80 vuoden aikana ehtii tapahtua monenmoista. Tärkeää ei olekaan, osuuko jokin yksittäinen ennustus täysin kohdalleen. Tärkeää sen sijaan on, että me kaikki oivaltaisimme, kuinka ilmastonmuutos on todella moniulotteinen ja meitä kaikkia koskettava. Kirjoittaja toteaakin, että ”ilmastonmuutoksen hillitsemiseen pyrkimisen pitäisi olla ihmiskunnan tärkein tehtävä” (s. 240).

Toivottavasti kirja löytää tiensä tämän päivän päättäjille, opiskelijoille ja koululaisille sekä kaikille muillekin luonnostamme kiinnostuneille ja huolta kantaville. Suosittelen lämpimästi!

Pertti Forss