Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 8/2021.

Beata & Malena Ernman, Greta & Svante Thunberg
Sydämen asioita – Perhe ja planeetta kriisissä
Tammi 2019. 326 s.
ISBN 978-952-04-0994-4

Ilmastonmuutos on maapallon laajuinen kriisi

Greta Thunberg tuli tietoisuuteemme koululakollaan, johon kiteytyy tehokkaasti hänen viestinsä: Ilmastonmuutos on kriisi, joka vaatii välittömiä toimenpiteitä. Lapset käyvät koulua tulevaisuutensa vuoksi, mutta mitä väliä on koulutuksella, jos aikuiset samanaikaisesti välinpitämättömyydellään pilaavat elämisen edellytykset maapallolla.

Sydämen asioita -kirja on toki kirja Gretan ilmastonmuutostyöstä, mutta se on myös kirja perheen vaikeista haasteista erityislapsien kanssa. Sekä Gretalla että hänen sisarellaan Beatalla on useampiakin diagnosoituja häiriöitä. Voin rehellisesti sanoa, että en ole ymmärtänyt, millaista arki erityislapsien kanssa voi olla ja miten kokonaisvaltaisesti nämä diagnoosit vaikuttavat koko perheeseen. Gretalla on Aspergerin oireyhtymä, hyvätasoinen autismi ja pakko-oireinen häiriö, OCD. Toisaalta diagnoosien kääntöpuolella on eräänlainen älyllinen ylivertaisuus. Kaiken kohinan keskeltä hän pystyy kirkkaasti näkemään ongelmien ytimen. Kyllä me muutkin sen tavallaan näemme, mutta mielellämme myös lisäämme rinnalle niin monta mutta-lausetta, että vesitämme pian koko asian ja jäämme kohinaan.

Sydämen asioita kirjan kirjoittajiksi on merkitty koko Gretan perhe, mutta kirjoitustyöstä on vastannut pääasiassa Gretan äiti, oopperalaulaja Malena Ernman. Isä on näyttelijä Svante Thunberg. Malena Ernman on lopettanut lentämisen ja luopunut samalla kansainvälisestä urastaan toimiakseen johdonmukaisesti perheen arvojen mukaisesti.

”Maailmasta tulee sitä suurempi, mitä hitaammin matkustamme.”

Kritiikin kohteena kirjassa on korkean elintason maiden kulutustyyli. On aivan turhaa puhua esimerkiksi väestönkasvusta kehittyvissä maissa, kun rikkain kymmenys maapallon väestöstä on vastuussa yli puolesta maailman päästöistä.

Kun kirjan luettuaan ymmärtää Gretan taustan, osaa arvostaa hänen tekojaan vielä enemmän. Hän on ylittänyt monta henkilökohtaista estettä tehdäkseen ilmastonmuutoksen liittyvän kriisin näkyväksi. Lapsesta, joka on hädin tuskin pystynyt puhumaan ja syömään, on tullut yksi ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun esikuvista. Se, mitä meidän pitää nyt tehdä, on ottaa elintavoissamme muutama askel taaksepäin. Ei jatkuvaa kasvua, ei jatkuvaa kuluttamista.

”Tietämättömyytemme ilmasto- ja kestävyyskriisistä on muodostunut yhdeksi maailman suurimmista taloudellisista resursseista. Tämä tietämättömyys on näet jatkuvan talouskasvun ehdoton edellytys. Tietämättömyys on uusi valuuttamme.

Sillä heti kun oivallamme akuutin kestävyyskriisin laajuuden, muutamme tottumuksiamme ja otamme muutaman askeleen taaksepäin. Tällaiset oivallukset eivät tietenkään hyödytä taloutta, joka perustuu siihen, että tankkaamme jatkuvasti automme ja lentokoneemme muinaisten dinosaurusten jäänteillä ja kiiruhdamme valmistamaan ja ostamaan niin paljon tavaraa kuin suinkin pystymme.”

Kirjassakin kerrotaan, että Greta on saanut runsaasti vihapuhetta osakseen. Tämä on sikäli kummallista, sillä eihän Greta ole tätä asiaa keksinyt. Hänen faktansa ovat tutkijoiden faktoja, ja hän usein toteaa, että tutkijoilla on ollut ratkaisu ilmastonmuutokseen jo pitkään. Ongelma on vain se, että toimenpiteisiin ei ryhdytä, koska kriisistä ei puhuta kriisinä. Mediakin tasoittelee liikaa tutkijoiden sanomaa. Greta puolestaan pitää ääntä, koska on hän on hädässä – kuten koko maapallo. Se yksi maapallo, jonka pitäisi riittää meille kaikille. Ei ole viestintuojan vika, jos viesti on epämiellyttävä – Greta tekee hienoa työtä.

Greta Thunberg on nyt jo täysi-ikäinen ja jatkaa työtään ilmastoaktivistina. Meidän kaikkien onneksi. Mutta meidän jokaisen täytyy myös löytää keinot tehdä oma osamme, koska ilmastonmuutos on maapallon laajuinen kriisi.

Lainaukset ovat kirjasta.

Kaarina Kärnä