Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 2/2019.

Liisa Väisänen
Symbolien pitopöydässä
Ruokakulttuuria ja maistuvia merkityksiä
Kirjapaja 2018, 176 s.
ISBN 978-952-288-914-0

Ruoan merkilliset merkitykset

Ruoka on paljon enemmän kuin mitä lautasella näemme. Uskonnot, kulttuurit ja eri aikojen poliittiset pyrkimykset ovat antaneet ruoalle merkityksiä, joista tämä kirja kertoo. Koen kirjan kuitenkin enemmän ruokakulttuurin historiaksi kuin symboliikaksi, joskin symbolien käsittely antaa tälle historiateokselle oman pikantin mausteensa.

Kirjan kuvituksena on ruoka-aiheista taidetta, jossa symboleja on käytetty paljon. Ruoka-asetelma hedelmineen onkin symbolein avattuna aivan jotain muuta kuin päärynä, meloni ja sitruuna. Päärynä on muotonsa vuoksi yleensä raskaana olevan naisen symboli ja voi tarkoittaa Neitsyt Mariaa. Meloni liitetään suloisuuteen, maallisiin nautintoihin ja ystävyyteen. Sitruuna puolestaan on puhtauden ja neitsyyden symboli.

Väisänen sivuaa kirjassaan myös hygieniaa. Hygienialla on antiikin Kreikan mytologiassa oma jumalatar, terveyden jumalan Asklepioksen tytär Hygieia. Hygienian ja puhtauden symboleita ovat puolestaan olleet lautas- ja pöytäliinat, useimmiten valkoiset. Keskiajalla henkilökohtaisiin ja mukana kuljetettaviin ruokailuvälineisiin lautasliinan lisäksi kuuluivat veitsi, lusikka ja kaulalla nauhassa roikkuva hammastikku.

Kirja on kauniisti toteutettu, ja menneiden aikojen ruokakulttuuria avaavana teoksena sekä mielenkiintoinen että avartava.

Kaarina Kärnä