Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 5/2022.

Jussi Murtosaari
Upea Suomen luonto
Valokuvaajan käsikirja
Docendo Oy 2022. 272 s. Nid.
Kustantajan verkkokaupassa 29,95 €.

 

Heti aluksi pitää tunnustaa, että allekirjoittanut kuvaa erittäin vähän eikä ymmärrä valokuvaustekniikasta tuon taivaallista. Kirjaa onkin luettu luonto-, lintu- ja kirjaharrastajan silmin.

Jussi Murtosaari on jyväskyläläinen ammattiluontokuvaaja ja tietokirjailija. Upea Suomen luonto on Murtosaaren kymmenes kirja, lisäksi hän on erittäin ahkera lehtiartikkeleiden kirjoittaja. Murtosaari aloitti kuvaamisen jo viisitoistavuotiaana ja nyt hän on ehtinyt kuvata kuudella vuosikymmenellä. Kunnioitettava rupeama luontokuvauksen parissa. Murtosaaren kuvien ja tekstien lisäksi kirjassa on kuuden tunnetun luontokuvaajan kuva-artikkeli.

Maamme luonnosta kiinnostuneita on jo vuosikaudet hemmoteltu toinen toistaan hienommilla kuvateoksilla, joihin tämä Murtosaaren kirja ilman muuta kuuluu. Suomalaisille luontokirjoille on tyypillistä korkealaatuiset kuvat ja näyttävä ulkoasu unohtamatta asiantuntevia tekstejä ja moitteetonta painotyötä. Valtaosa kirjoista on julkaistu suomeksi, joka luonnollisesti rajoittaa kirjojen leviämistä maamme ulkopuolelle. Olisikohan englanniksi käännetylle Murtosaaren kirjalle kansainvälistä kysyntää?

Suomen luonto on toki upea vuodenaikoineen ja vaihtelevine maisemineen. Ehkä kirjaan olisi kuitenkin voinut sisällyttää ainakin joitakin kuvia luontomme vähemmän upeasta puolesta – vaikkapa avohakkuista, ojitetuista soista ja valjastetuista joista. Luontomme monimuotoisuus on koetuksella. Jäin myös kaipaamaan Murtosaaren näkemystä kuvien käsittelyyn. Digiaikakaudella kuvankäsittelyn mahdollisuudet tuntuvat rajattomilta, mutta millainen kuvankäsittely on sopivaa ja millainen taas sopimatonta?

Kirjan teksti on sujuvaa. Murtosaaren tiedot ja kokemukset valokuvaustekniikasta tekivät allekirjoittaneeseen syvän vaikutuksen, vaikka aivan valtaosa siitä menikin niin sanotusti ”yli hilseen”. Kirjassa on kuva (s. 47) Karigasniemen Ailigaksesta, joka on muuten yksi mielipaikoistani pohjoisessa. Kuvatekstin mukaan Ailigas sijaitsee Itä-Lapissa – ei kai sentään. Maallikolle ei oikein auennut, miksi suomalaista luontoa ja luontokuvausta esittelevään kirjaan on kompaktikameroihin liittyen valittu kuva vihertikasta lontoolaisessa puistossa (s. 15).

Luontokuvaajille kuvien tekniset tiedot sekä monet kuvausohjeet ja -vinkit ovat tärkeitä ja heille ne ovat varmasti kirjan keskeistä antia. Kirja eittämättä kuuluukin jokaisen luontokuvaajan kirjahyllyyn, mutta sitä voi lämpimästi suositella jokaiselle Suomen luonnosta kiinnostuneelle. Antoisia nojatuolimatkoja suomalaiseen luontoon ja luontokuvaukseen!

Pertti Forss