Toukokuun 30. päivä lähes 140 ammattilaista kokoontui Elintarvike ja Terveys-lehden järjestämään koulutuspäivään hotelli Arthurin juhlasaliin. Joukossa oli elintarvikealan viranomaisia valtion hallinnosta ja kunnista sekä elintarvikealan yrittäjiä ammattikeittiöistä, elintarviketeollisuudesta ja alan järjestöistä. Koulutuspäivän teemoja olivat norminpurku, joustavuus elintarvikevalvonnassa ja elintarvikelainsäädännön kokonaisuudistuksen tilanne.
Norminpurusta ja lainsäädännöstä puhui elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm maa- ja metsätalousministeriön ruokaosastolta. Norminpurku on hallituksen kärkihankkeita ja ministeriö on edennyt Hielmin mukaan reippaasti, jopa ripeämmin kuin muut ministeriöt. Toki hänen mukaansa maa- ja metsätalousministeriöllä on erilaisia asetuksia ja säännöksiä enemmän kuin muilla ministeriöillä.
Elintarvikevalvonnassa joustavuutta on aina ollut, mutta nyt kun olemme Oiva-ajassa, joustavuuden idea saattanut hämärtyä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on käynnistänyt joustavuushankkeen ja sen tavoitteena on luoda pelisääntöjä joustoihin. Luennoitsija, ylitarkastaja Carmela Hellsten Evirasta korosti, että elintarviketurvallisuus ei saa vaarantua joustavuuden myötä. Tästä päästiin joustavasti riskikäsitteeseen ja Eviran riskiluokitusohjeeseen, josta kuultiin useampia esityksiä.
Elintarvikelaki on reilut 10 vuotta vanha, sitä on paikattu useampaan kertaan vuosien mittaan ja nyt on aloitettu lain kokonaisuudistustyö. Lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoi, että kuulemisia on pidetty ja näin aiotaan jatkossakin tehdä. Valmista pitäisi olla vuonna 2019. Elintarvikelain kokonaisuudistusta kommentoitiin useissa esityksissä.
Päivää täydensivät Eviran pk-neuvontahankkeen esittely (ylitarkastaja Tiina Läikkö), sekä kunnan (Riikka Åberg, Helsingin ympäristökeskus) ja alan etujärjestöjen (Marleena Tanhuanpää, ETL ja Veli-Matti Aittoniemi, MaRa) puheenvuorot koskien joustavuutta ja norminpurkua.