Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 7/2024.


Selma Lähteenmäki

Eläinten turvakoti Tuulispää
WSOY 2024. 270 s.
ISBN 9789510501696

Eläinsuojelukeskus Tuulispäätä ja sen tapahtumia on tullut seurattua sekä somessa että muissa medioissa, joten kiinnostus kirjaan oli jo valmiina. Piia Anttosen perustama eläinsuojelukeskus on toiminut yli kymmenen vuoden ajan loppuelämän kotina maatiloilta ja tuotantoeläintiloilta peräisin oleville eläimille.

Eläinsuojelukeskuksessa pitkään työskennellyt Selma Lähteenmäki kirjoitti kirjan Tuulispään tapahtumista kymmenen vuoden ajalta aina alkutaipaleesta lähtien, ajasta, jolloin halu eläinten turvakodin perustamisesta kasvoi Piia Anttosen mielessä ja alkoi muuttua todeksi.

Lähteenmäki kirjoittaa Anttosen rohkeasta ja sisukkaasta työstä Tuulispään hyväksi ja eläinten puolesta. Kirjassa tuodaan esiin myös Anttosen ajatuksia tuotantoeläinten kasvatuksesta ja kohtelusta – tuntevista eläinyksilöistä, jotka eivät ole ruokaa vaan ystäviä.

Vaikka kirjassa kerrotaan myös haasteista ja vastoinkäymisistä, ikävistäkin tapahtumista ja surullisista luopumisista, jää tapahtumista päällimmäisinä mieleen eläinten hyvinvointi, välittäminen ja onnistumiset – eläinten pelastuminen mahdollisimman hyvään loppuelämään. ”Vaikka koko maailmaa ei voikaan pelastaa, voi ainakin pelastaa yhden yksilön koko maailman.”

Näin tapahtui mm. silloin, kun heiveröinen Late-vasikka pääsi vastoinkäymisten kautta Tuulispäähän, jossa siitä kasvoi iso onnellinen härkä. Tai kun villisianporsas Oskari pelastui sitkeällä pelastusoperaatiolla – jutun juonta porsaan itsensä ymmärtämättä – turvakodin asukkaaksi.

Kullakin eläimellä on omat elämäntarinansa, joista kirjassa onkin useita kertomuksia. Tuulispään turvakodin asukkaissa on mm. hevosia, lehmiä, härkiä, kukkoja, vuohia, sikoja ja naaleja, joiden hoito ei sisällä pelkästään silittelyä ja halailua vaan myös rankkaa työtä.

Kirjassa tarinat ja tapahtumat on kerrottu elävästi, ja ja Piia Anttosen ajatukset ja kokemukset laittavat varmasti lukijan miettimään omaa suhtautumistaan eläinten asemaan ja kohteluun. Suosittelen lukemista.

Tanja Lohiranta