Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 6/2024.
Jussi Kaakinen, Juha Kuisma ja Kirsti Manninen
Muutosten maa. Suomen lasten ympäristöhistoria
Kustannusosakeyhtiö Otava 2024. 135 s. Sidottu.
Kustantajan verkkokaupassa 32,95 €.
Kirja alkaa maapallomme synnystä 4,6 miljardia vuotta sitten päätyen mm. ydinvoimaan, kierrätykseen ja kodin sähkölaitteisiin. Kirjan alussa käsitellään myös mannerlaattojen liikkumiset, maapallon kylmät ja lämpimät jaksot sekä ihmislajin kehittyminen. Kaiken kaikkiaan ympäristöhistoriaa hyvin leveällä pensselillä.
Kirja olisi kaivannut esipuheen tai jälkikirjoituksen, jossa kerrotaan, mitä kirjaan on haluttu sisällyttää ja toisaalta, mitä on rajattu pois. Kun ottaa huomioon, mitä kaikkea kirjaan on saatu mahtumaan, niin ehkä maamme itsenäistymistä, Suomen rajojen muodostumista sekä maamme hallinnon ja lainsäädännön kehitystä olisi voinut käsitellä hieman enemmän. Mutta nämä ovat puhtaasti makuasioita.
Itse kirjassa kirjoittajia ei esitellä, mutta kustantajan nettisivut kertovat, että Jussi Kaakinen on taiteen maisteri sekä graafikko, kuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä. Juha Kuisma on taloustieteen kandidaatti, tietokirjailija sekä ekohistorian ja maaseutukysymysten asiantuntija. Kirsti Manninen on kirjailija, käsikirjoittaja ja tutkija, hänet tunnetaan laajasti myös kirjailijanimellä Enni Mustonen.
Kustantajan nettisivuilla annetaan kirjalle ikäsuositus 9+, toisaalla kirjan todetaan olevan koko perheen tietokirja. Missään vaiheessa en kokenut tunnetta, että luen lapsille tarkoitettua kirjaa. Vai olisiko niin, että kun ikää tulee riittävästi, niin lasten kirjatkin ovat riittävän haasteellisia? Kun kirjan otsikossa mainitaan ”Suomen lasten ympäristöhistoria”, niin olisi ollut mielenkiintoista lukea kirjoittajien käsityksiä lasten roolista ja heidän asemastansa eri aikakausina.
Jussi Kaakisen kuvitus on taitava ja samalla lukemaan houkutteleva. Kaakisen piirtämät hahmot vaikuttavat pääosin iloisilta enkä ihmettele, vaikka tämä iloisuus tarttuisi lukijaankin. Lukuisat valokuvat täydentävät oivallisesti piirroskuvitusta. Juha Kuismalle ja Kirsti Manniselle on puolestaan kuulunut tekstin tuottaminen. Teksti on huolitellun selkeää ja sitä on mukava lukea – kaiken kaikkiaan hyvää asiaproosaa. Kirjan kuvituksen ja tekstin yhteistyö toimii erittäin hienolla tavalla. Kirjan ansioihin kuuluu myös monien asioiden esittäminen lyhyesti ja kansantajuisesti – tiedon popularisointia parhaimmillaan.
Kirjasta löytyy asiahakemisto, joka tänä päivänä puuttuu useimmista tietokirjoista. Lähdekirjallisuus on kuvattu nokkelasti viittaamalla joihinkin kirjoittajien käyttämiin lähteisiin. Kuvalähteistä on oma erillinen luettelo.
Tekijöiden laaja-alaista asioiden tuntemusta ei voi kuin ihailla ja ihmetellä. Kirjan alussa kiitetään asiantuntija-avusta vain kahta henkilöä. Parin lukukerran jälkeen jää vaikutelma, että kirjasta on turha etsiä virheitä. Kansallis- ja luonnonpuistoja esittävässä kartassa (s. 121) Isojärven kansallispuiston täppä on tosin joutunut kauas Kuhmoisista, mutta se on epäolennaista.
Kirjaa voi lämpimästi suositella kaikille, jotka ovat kiinnostuneita maamme ympäristöhistoriasta – ja aihe hyvin laajasti ymmärrettynä.
Pertti Forss