Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 8/2018.

Heikki Henttonen
Tauteja luonnosta
Metsäkustannus Oy 2018. 128 s.
ISBN 978-952-338-037-0

Borrelioosi, puutiaisaivokuume, myyräkuume, jänisrutto ja pogostantauti ovat tutuimpia eläimistä ihmiseen tarttuvia tauteja Suomessa. Tässä kirjassa kerrotaan pääasiassa Suomen luonnosta tarttuvista, eläinten ihmisiin välittämistä taudeista ja niiden taustoista. Kirja havainnollistaa, miten eri taudinaiheuttajien isännät ja välittäjät elävät, ja miten niiden elintavat vaikuttavat tartuntojen määrään.

Metsäeläintieteen professori, FT Heikki Henttonen on kansainvälisesti tunnustettu tutkija. Kirjan asiantuntevaa tekstiä hän elävöittää ja konkretisoi omilla värikkäillä kokemuksillaan vuosikymmenien ajalta.

”Ihmisen aiheuttama ympäristömuutos kiihtyy, ja tämä ilmenee ihmisen ja ympäristöstä leviävien patogeenien, taudinaiheuttajien, suhteen muuttumisena”, toteaa Heikki Henttonen. ”Uudet taudit ovat maailmanlaajuinen ympäristöongelma.”

Kirja on kirjoitettu yleistajuisesti ja elävästi, ja tekstiä on havainnollistettu kaavioin ja värikuvin.

”Kirjani on suunnattu maallikoille, ei tutkijoille. Toiveeni on, että tavallinen suomalainen voi vaikkapa kesämökillään, perinteisiä punkkeja koskevia kohu-uutisia lukiessaan kaivaa tämän kirjan esiin ja perehtyä tosiasioihin. Toivon, että retkeilijät marjastajat, sienestäjät ja metsästäjät kokevat kirjan hyödylliseksi. Ja eipä ole haittaa siitäkään, että päättäjätkin ovat perillä asioista.”

Tauteja luonnosta -teos kertoo asiallista tietoa aiheesta ja soveltuu luettavaksi kaikille, joita luonnosta tarttuvat, eläinten ihmisiin välittämät taudit askarruttavat.

Tanja Lohiranta