Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 7/2018.

Milas Dekkers
Helpotuksen historia
Docendo Oy 2018, 244 s.
ISBN 978-952-291-534-4

Pönttö puhuu

Kiertotalouden hengessä päätin lukea Milas Dekkersin kirjan Helpotuksen historia.  Hollantilainen menestyskirjailija on koulutukseltaan biologi, ja kirjassaan hän perehtyy perinpohjaisesti ulostamiseen ja ulosteeseen eri näkökulmista. Tietoa ja erilaisia yksityiskohtia asiasta tulee mittavasti, mutta niistä tehdään välillä johtopäätöksiä ja olettamuksia tavalla, joka syö kirjan uskottavuutta.

”Vastasyntynyt vauva ei näe kakassa mitään pahaa, vaan kaivaa vaipastaan nautinnollisesti makean herkun. Me kaikki olemme kasvaneet isoiksi ja vahvoiksi makean kakan voimalla.” Uskotko tämän? Tai tämän: ”Pohjimmiltaan pieru on pökäle, josta uloste on kaavittu pois, ja sen aiheuttama haitta on aivan yhtä suuri.” Toteamus ”Peräpukamat ovat rangaistus ylpeydestämme, kun päätimme ruveta kävelemään pystyssä” on sentään perusteltu hyvin.  Asiat halutaan myös esittää provosoivasti: ”Maa, jota rakastat, onkin madon kakkaa, ja meri, jonka rannalla vietät lomaa, on täynnä kalan pissaa. Se, mitä me kutsumme luonnoksi, ei ole muuta kuin kasvien ja eläinten jätöksiä.”

Kiertotalouden malliin sopii Dekkersin kirjan luku ”Ruskea kulta”. Siinä hän myös ennustaa, että vesiviemäri on tulossa tiensä päähän. Dekkersillä kakka kaikkine lieteilmiöineen paisuu kuitenkin kokonaisen kirjan täyttäväksi asiaksi. Mielipiteekseni jäi, että tämä on  hyvinkin liikaa.

Kaarina Kärnä