Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 4/2020.

Milla Peltonen
Erakot
Into Kustannus Oy 2020, 244 s.
ISBN 978-952-351-272-6

Erakon eristäytyminen on valinta

Milla Peltonen ei varmastikaan Erakot-kirjaa kirjoittaessaan tiennyt, millaisessa tilanteessa kirja ilmestyy. Koronaepidemia kolkutteli jo varovaisesti kulmilla, kun kirja talvella julkaistiin, mutta uutuuskirjan kevät olikin sitten jo sosiaalisen eristäytymisen aikaa. Erakot on tähän maailman hetkeen mitä erinomaisin lukuvalinta! Koronaepidemia ei ole kuitenkaan tehnyt meistä erakoita, sillä erakko tekee valinnan olla yksin.  Näin epidemian aikaankin me enemmän tai vähemmän eristäytyneet olemme jakaneet arjen lähipiirimme kanssa, joten oikeaa erakon elämää me emme ole eläneet.

Erakot ei ole mikään skandaalikirja. Se kertoo kunnioittavasti ja arvostaen erilaisten erakkouden valinneiden ihmisten elämästä ja arvoista ottamatta kuitenkaan liikaa kantaa suuntaan tai toiseen. Ääneen pääsevät erakot itse. Ja koska läheskään kaikki eivät halua puhua siitä, miksi he ovat erakoita ja mitä kaikkea on tapahtunut, ei tämäkään kirja lähde tirkistelyn tielle. Hienotunteisesti, mutta äärimmäisen mielenkiintoisesti saamme kuitenkin tietää hyvin paljon erakkoelämästä ja yksinolon tärkeydestä.

Kirjassa mainitaan myös erakkona elävä Ambrosia Valoriihi, jonka erakkouteen on suuresti vaikuttanut tämän terveydentila. Valoriihi oli sairastunut mm. sisäilmaongelmien vuoksi. Moni on kokenut terveytensä metsässä eläessä paremmaksi. Muita erakkouteen johtaneita tekijöitä ovat ekologiset ja uskonnolliset syyt sekä loppuunpalaminen nyky-yhteiskunnan oravanpyörässä.

Peltonen on käynyt läpi kirjaansa varten runsaasti erakoista tehtyä materiaalia tv-dokumenteista, tietokirjoista ja kaunokirjallisuudesta lehtiartikkeleihin. Hän on myös päässyt haastattelemaan useita erakoita ja heidät tunteneita ihmisiä. Viitteet ovat kirjan lopussa, joten erakoista innostuneelle löytyy vielä runsaasti lisätietoa. Kirjassa on paljon viisaita ajatuksia, joihin kannattaa pysähtyä. Ja miettiä vaikka hetki ihan itsekseen.

 Kaarina Kärnä