Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 1/2020.

Reijo Laatikainen
Taltuta lievä tulehdus
Kirjapaja 2019, 160 sivua
ISBN 978-952-354-068-2

Ymmärrystä lievän tulehduksen merkityksestä

Laillistetun ravitsemusterapeutin Reijo Laatikaisen edellisessä kirjassa Pötyä pöydässä käsiteltiin erilaisia ruoan terveellisyyteen liittyviä väitteitä ja uskomuksia. Laatikainen löi tutkimustiedon pöytään ja kertoi, mikä pitää paikkaansa ja mikä ei. Tässä kirjassa samanlaisen käsittelyn saa lievään tulehdukseen liittyvä uutisointi. Lievä tulehdus on haluttu nähdä ratkaisevana tekijänä useiden vakavien sairauksien synnyssä, mutta Laatikainen palauttaa lievän tulehduksen merkityksen oikeisiin mittasuhteisiin.

Lievä tulehdus on kudos- ja solutulehdus, eräänlainen ärsytysprosessi, joka ei aiheudu kehon ulkopuolisista mikrobeista. Lievä tulehdus on oireeton, mutta pitkään jatkuvana haittaa kehon terveitä toimintoja. Se on riskitekijä sydänsairauksille, tyypin 2 diabetekselle ja syövälle. Lievä tulehdus on kuitenkin vain yksi riskitekijä muiden joukossa, eikä se yksin selitä sairauksien syntyä.

Ruoka-aineista on haluttu löytää sekä lievän tulehduksen selättäjät että sen aiheuttajat. Laatikainen ei lupaa näin helppoa ratkaisua. Eri ruoka-aineilla on toki vaikutusta lievään tulehdukseen, mutta vaikutus ei ole kumpaankaan suuntaan minkään yksittäisen ruoka-aineen harteilla. Kasvikunnan kuitupitoisiin tuotteisiin ja juokseviin kasviöljyihin perustuva ruokavalio on kuitenkin yleisesti terveellinen ja suojaa myös lievältä tulehdukselta.

Jos lievä tulehdus tai siihen liitetyt terveysväitteet mietityttävät, tämä kirja kannattaa lukea. Maallikko saa ehkä hieman enemmänkin tietoa kuin pystyy sulattamaan, mutta aivan varmasti ymmärrys lievästä tulehduksesta lisääntyy ja väärät uskomukset karisevat.

Kaarina Kärnä