Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 1/2017.

Tapio S. Katko: Finnish Water Services. Experience in Global Perspective.
Suomen Vesilaitosyhdistys 2016. 288 s. Hinta 55 €.

Vesihuolto on tulevaisuudessa suurten haasteiden edessä. Lähes miljardi ihmistä on vailla turvallista vettä, 2,5 miljardia on vailla perussanitaatiota ja 80 % maailman jätevesistä ilman mitään puhdistusta. Kysymys on maailmanlaajuisesta ongelmasta niin terveyden kuin ympäristön ja taloudenkin kannalta.

Katkon uusimpaan vesihuoltoteokseen on koottu kattavasti tietoa suomalaisen vesihuollon kehityksestä ja yhteiskunnallisesta merkityksestä. Asioita, joita moni suomalainen pitää itsestäänselvyyksinä.

Suomella on vahvoja näyttöjä lähialueyhteistyöstä ja kehitysyhteistyöstä vesihuollossa. Suomalaisella vesihuolto-osaamisella on saatu paljon hyviä kokemuksia mm. Egyptissä, Etiopiassa, Keniassa, Nepalissa, Sri Lankassa, Tansaniassa ja Vietnamissa. Kirjassa käsitellään myös Itämeren suojelutyötä ja yhteistyötä kehittyvissä maissa. Vesialan osaaminen voisikin jatkossa olla yhä tärkeämpi vientituote – jos niin halutaan.

Tapio S. Katko osaa tarkastella vesihuoltoa todella laaja-alaisesti. Kirjan läpi käyminen tekee vakuuttuneeksi, että vesihuolto on paljon muutakin kuin tekniikkaa. Vesihuollon yhteiskunnallista merkitystä tarkastellaan monesta näkökulmasta. Kokeneen tietokirjoittajan kynän jälkeä on ilo lukea ja kirjaa voi lämpimästi suositella kaikille vesihuollosta kiinnostuneille. Toivottavasti kirja löytää tiensä myös kansainväliseen levitykseen ja vie maailmalle vesihuolto-osaamistamme.

Katkon laaja julkaisutuotanto on saanut jälleen arvokkaan lisän. Kirja perustuu Katkon aiempaan suomenkieliseen teokseen Hanaa! Suomen vesihuolto: kehitys ja yhteiskunnallinen merkitys (2013). Kirjan on kustantanut Suomen Vesilaitosyhdistys, josta sitä voi myös tilata.

Pertti Forss