Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 6/2021.

JP Koskinen

Hukkuva maa
Like 2020, 232 s.
ISBN: 978-951-1-35741-4

Hiilijalanjäljillä
Like 2021, 180 s.
ISBN: 978-951-1-38335-2

 

JP Koskisen Hukkuva maa -romaanin ja muutamaa kuukautta myöhemmin julkaistun esseen, Hiilijalanjäljillä, välillä on yhteys. Hukkuvassa maassa Koskinen panee päähenkilönsä tekemään ilmaston lämpenemisestä huolestuttavan havainnon, josta Hiilijalanjäljillä tilastoihin nojautuen kertoo.

Hukkuva maa on taitavasti kirjoitettu tarina, joka sijoittuu jonnekin lähitulevaisuuden Helsinkiin. Merenpinnan nousu jo näkyy rantaviivassa ja ihmisten elämässä. Päähenkilö on räväkästi esiintyvä maineikas ilmastotutkija Niklas Vaateri. Kärkevyys johtuu ainakin turhautumisesta poliittisten päätösten hitauteen, yritysmaailman kaksinaamaisuuteen ja ihmisiin, jotka hänen silmissään jakautuvat  välinpitämättömiin ja ymmärtämättömiin. Ilmaston lämpeneminen on silti vain yksi kirjan teemoista. On perheen sisäisiä ristiriitoja, salaisuuksia, vuosia sitten kadonnut isä ja poliisitutkinta. Oman tunnelmansa teokseen luo se, että kertojahahmo kärsii muistikatkoksista. Tuntuu, että aineksia pidempäänkin romaaniin olisi ollut, mutta hyvä lukukokemus se on tällaisenakin.

Hiilijalanjäljillä tarjoaa alaotsikkonsa mukaan ”kaikki mitä olet aina halunnut tietää ilmastonmuutoksesta mutta et ole kehdannut kysyä”. Se kertookin yksinkertaistetusti kasvihuoneilmiöstä  ja perustelee arkijärkeen vetoavasti, miksi nykyinen ilmaston lämpeneminen on tosiasia ja ihmisen aiheuttama. Vaikka tilastoista kiinnostuneella kirjailijalla on matemaatikon koulutus, lukijalla ei tarvitse olla. Tekstin jälkipuoliskolla päästään siihen havaintoon, minkä Niklas Vaaterikin teki Hukkuvassa maassa: lämpötilan muutos näyttää seuraavan ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutosta 35 vuoden viipeellä. (Nykytiedon mukaan viive on itse asiassa 10–20 vuoden tietämillä.) Vaikka Hiilijalanjäljillä ei ole tieteellisesti tarkka, on se hyvinkin tutustumisen arvoinen, varsinkin jos aihe ei ole ennalta kovin tuttu.

Anne Kotiharju