Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 5/2021.

Leena-Kaisa Laakso
Puutalotarinoita
Avain 2019, 174 s.
ISBN 978-952-304-222-3

Tunnelmallisesti puutalossa

Leena-Kaisa Laakso on kirjoittanut kirjan Puutalotarinoita puutaloista ja niiden asukkaista. Kirja sisältää kaksitoista tarinaa ja kaksitoista taloa, ja kirjaan päässeet talot sijaitsevat Porissa, Lappeenrannassa (2), Porvoossa, Janakkalassa, Riihimäellä, Vaasassa, Loviisassa, Tuusulassa, Haminassa, Turussa ja Mäntyharjulla.

Kirja keskittyy talojen tunnelmiin ja niiden historiaan. Asukkaat, jotka näissä taloissa asuvat, ovat kiinnostuneita myös talossa aikaisemmin asuneiden henkilöiden elämästä ja liittyvät omalla elämällään talon asukkaiden pitkään ketjuun – yhdessä kirjan taloista historia ulottui jopa 1800-luvun alkupuolelle.

Laakson kirja välittää lukijalle kauniita ja jopa taianomaisia puutalotunnelmia. Talon vaatimista remonteistakin puhutaan, ja lukija saa kyllä käsityksen siitä työmäärästä, mitä talo on vaatinut. Kuitenkin ne ärräpäät, joita kyynisempi lukija voi olettaa remonteissa lasketellun, jäävät kirjan ulkopuolelle. Toisaalta, vanha puutalo ei sovi kenelle tahansa. Kirjassakin vihjataan usein, että talot ovat valinneet asukkaansa. Valitut ovat ehkä niitä, jotka nauttivat vuosikausia kestävistä remonteista eivätkä juuri kiroile. Toisaalta, olin tunnistavinani tekstistä, että yksi puutaloasukkaista on kirjailija ja Soundin legendaarinen sarjakuvapiirtäjä J. K. Juntunen, joka on kyllä saattanut kiroilla, ja hänestä vaimo totesikin, että ”J. K.:lla on ollut välillä heikkoja hetkiä”. Heikot hetket eivät kuitenkaan ole tässä kirjassa pääosassa.

Tämä kirja sisältää puutaloidyllejä – ei homepommeja, vararikkoja tai käsiin lahoavia tönöjä. Idyllit ovat arkipäivän elämää näille puutaloasukkaille ja ehkä vähän satumaista luettavaa osalle. Kirja kauniine kuvineen kuitenkin toimii.

Kaarina Kärnä