Julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 8/2017.

Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken
Työryhmä ja Hanna Nikkanen
Kuvat: Ella Kiviniemi ja Linda Manner
Into Kustannus Oy. 320 s.
ISBN 978-952-264-809-9

Kirjan Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken ovat tehneet 21 Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijaa vierailijaprofessori Hanna Nikkasen ohjauksessa. Nikkanen on palkittu tutkiva toimittaja, tietokirjailija ja Long Play -julkaisun päätoimittaja. Hän toimi Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina lukuvuonna 2016–2017.

Kirjan teko aloitettiin tammikuussa 2017 ja saatiin loppuun runsaassa puolessa vuodessa. Sen 64 valokuvassa näyttäytyy metsien, keskiluokkaisen kulutuksen ja teknologian Suomi.

”Ihminen on lyhyessä ajassa tuottanut maapallolle äärimmäisen monimutkaisia ja toisiinsa vaikuttavia järjestelmiä, joilla on kaiken aikaa lähes rajaton potentiaali synnyttää sekä tuhoa että suuria edistysaskeleita”, kirjoittaa Hanna Nikkanen kirjassa.

”Ilmastonmuutos on vain yksi niistä tavoista, joilla planeetan kantokyky uhkaa ylittyä. Luonnonympäristöjen

pirstoutuminen, meneillään oleva sukupuuttoaalto ja merten saastuminen ovat itsessään dramaattisia tapahtumaketjuja. Samanaikaisten ympäristömuutosten kärjistyessä yhteisvaikutukset voivat olla arvaamattomia. Nämä rinnakkaisilmiöt vierailevat tässä kirjassa aika ajoin.”

Suomen keskilämpötila on jo noussut 2,3 astetta esiteollisesta ajasta ja se näkyy omassa ympäristössämme.

”Ripeintä lämpeneminen on lähellä napoja, etenkin pohjoisella pallonpuoliskolla, ja siksi Suomen ilmaston arvioidaan lämpenevän lähes kaksi kertaa nopeammin kuin muun maapallon. Suomen keskilämpötila noussee kuluvan vuosisadan aikana 3–6 astetta”, kirjoittaa Jannika Melkko Hyvän sään aikana -kirjassa.

Kirjoittajat käsittelevät ilmaston lämpenemisen vaikutuksia maassamme – miten ihmiset reagoivat siihen ja soputuvat muutoksiin. Vaikutuksia tutkitaan erilaisista näkökulmista, yhteinen nimittäjä on ilmastonmuutos. Kirjassa tavataan tutkijoita, politiikkoja ja eri alojen asiantuntijoita sekä selvitetään miten parhaiten elämä jatkuu joka tapauksessa muuttuvassa ympäristössämme.

Tanja Lohiranta