Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 2/2020.

Juha Taskinen
Jää hyvin, saimaannorppa
Docendo 2019. 216 s.
ISBN 978-952-291-670-9

Norpan puolustajana Saimaalla

Juha Taskinen kertoo kirjassaan elämästään Saimaalla saimaannorppien rinnalla sekä pitkäjänteisestä työstään saimaannorppien hyväksi ja suojelemiseksi. Hän tutustuttaa lukijan monin eri tarinoin sympaattisiin saimaannorppiin ja niiden elämän eri vaiheisiin.

Taskinen kuvailee omakohtaisia kokemuksiaan pienten kuuttien elämän alkutaipaleista, norppalivelähetyksen rakentamisesta ja norppalivetähdestä, Pullervosta. Omat kiehtovat tarinansa löytyy myös Selänpesijästä, Laulavasta norpasta sekä ”laiturin kokoisesta” Sir Viljosta. Kirja sisältää useita mielenkiintoisia norppatarinoita – kaikki eivät valitettavasti pääty onnellisesti.

Taskinen kertoo kirjassa myös apukinosten kolaustyöstä norppien pesimisen auttamiseksi, norppien pesimisrauhaa ja -suojaa varten. Vuonna 2013 hän ui 250 km:n matkan järvilohien puolesta Saimaan yläjuoksulta alajuoksulle, ns. Lohiuinnin, jonka vaiheista hän on kirjoittanut kirjaan oman lukunsa.

Kirjassaan Taskinen jättää jäähyväiset Saimaan omalle hylkeelle. Hän on päättänyt ryhtyä päätoimiseksi kalastajaksi norpille turvallisilla pyydyksillä. Edelleen norppien ystävänä.

Juha Taskinen kuvailee värikkäästi havainnoistaan ja kohtaamisistaan norppien kanssa. Kirjan kuvitus ja tarinat vievät lukijan kohtaamisiin mukaan, ja mielikuvat kulkeutuvat tapahtumien sisälle – niin iloihin kuin suruihin. Mielessään voi kuulla norpan puhalluksen järvellä ja nähdä kuutin veikeän katseen.

Taskinen ja hänen omistautumisensa työlleen ansaitsee syvän kumarruksen ja hatun noston, ja erittäin uhanalainen norppaamme ansaitsee puolustajansa.

Tanja Lohiranta

Juha Taskinen (s. 1958) on Savonlinnan Haukiniemessä asuva elokuvaohjaaja, valokuvaaja ja tietokirjailija. Saimaa-trilogian ensimmäinen osa Unelma Saimaasta (1991) palkittiin Vuoden luontokirjana ja valtion tiedonjulkistamispalkinnolla. Paluu Saimaalle (2009) vakuutti siitä, että ”Taskisen elämäntyö luonnon puolestapuhujana on vertaansa vailla” (Savon Sanomat). Taskinen on huomioitu myös Tietokirjailijapalkinnolla (2011) ja WWF:n Pandapalkinnolla (2012).