Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 4/2021.

 

Tomi Kontio
Kansallispuistojen kutsu
Avain 2020. 200 s.
ISBN 978-952-304-264-3

Runoilija Tomi Kontion Kansallispuistojen kutsu palkittiin marraskuussa vuoden 2020 matkakirjana. (Palkinto on itse asiassa Kontiolle toinen peräkkäinen, sillä hän on yhdessä kirjailija Markku Kaskelan kanssa toimittanut vuoden 2019 matkakirjan Vaelluksia Italiassa.) Esipuheen mukaan Kontion kansallispuistoharrastuksesta muotoutui kirjaidea vuonna 2019. Teos ilmestyi otolliseen aikaan, sillä retkeilyssä ja kotimaanmatkailussa elettiin nousevaa trendiä jo ennen pandemiaa, ja koronan takia ensi kesänkin lomamatkat suuntautunevat paljolti kotimaan kohteisiin.

Kansallispuistojen kutsu ei ole retkeilyopas, vaikka tarjoaakin tietoa kohteista ja ottaakin alussa hieman kantaa siihen, mitä retkeilyvarustuksen hankkimisessa kannattaa huomioida. Se on omannäköisensä kirja, joka tarjoaa kertomuksia isän ja pojan yhteisten retkien sattumuksista alkaen Nuuksiosta vuonna 2017. Se tarjoaa myös maalailevaa, runollista luonnonkuvausta ja runsaasti kirjailijan itsensä ottamia valokuvia. Suomen neljästäkymmenestä kansallispuistosta on kirjaan päässyt 31. Erilaiset luontotyypit vanhoista metsistä saaristomaisemiin, soilta tuntureille, etelästä pohjoiseen tulevat käsitellyiksi tavalla, joka herättää halun nähdä kyseiset paikat itse. Tämä onkin kirjailijan toive, sillä ensimmäisessä luvussa hän kirjoittaa: ”Tämä kirja on pikemminkin houkutin, jolla yritän kutsua lukijoita luonnon helmaan kokemaan ainutlaatuisia elämyksiä ainutlaatuisissa kansallispuistoissamme.”

Kansallispuistojen kutsussa kuljetaan etelän kansallispuistoista kohti pohjoisia erämaa-alueita. Eteläisemmät kohteet ovat usein myös oivallisia päiväretkikohteita, jolloin patikoinnin makuun päästäkseen ei tarvitse hankkia mittavaa retkeilyvarustusta ja retkeily onnistuu helposti myös lasten kanssa. Haluan nostaa tässä yhteydessä esiin Liesjärven kansallispuiston ja siellä sijaitsevan Korteniemen perinnetilan, jossa pääsee kokemaan, millaista elämä oli Suomessa sata vuotta sitten.

Helsinkiläisenä Kontiolle oli luontevaa viedä poikansa ensimmäiselle retkelle Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueella sijaitsevaan Nuuksioon. Viimeisenä esittelyvuoroon pääsee Suomen pohjoisin kansallispuisto Lemmenjoella. Kirjailijan sanoin Nuuksio on vallan mainio paikka aloittaa retkeilyharrastus. Ja tässä on vallan mainio, rohkaiseva kirja retkeilyharrastuksen aloittamisesta haaveilevalle: ei tarvitse olla eräjorma vastatakseen kansallispuistojen kutsuun.

Anne Kotiharju