Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 1/2021.

Lasse Lehtinen
Salakapakoita ja tappaiskeittoa
Otava 2020, 378 s.
ISBN 978-951-1-34599-2

Poliitikon ruokakirja

Lasse Lehtinen on toimittaja, kirjailija, poliitikko, juontaja – ja herkkusuu. Salakapakoita ja tappaiskeittoa -kirjaa voinee pitää Lehtisen ruokamuistelmina, jotka kuitenkin sisältävät hyvin paljon muutakin. Lehtinen on moninaisissa työtehtävissään ja myös vapaa-ajallaan matkustanut paljon ja syönyt hyvin eri puolilla maailmaa. Lehtinen on ollut myös hyvin kokeilunhaluinen eikä vaikuta isommin kursailleen eettisistä tai terveydellisistäkään syistä. Myös paksuille sikareille on aina ollut paikkansa. Lehtinen kuvaa suhdettaan ruokaan ruotsalaisella sanalla ”matglad” – hän on ”ruokailoinen”, henkilö, jolle ruoka on jatkuva ilon aihe.

Varsinaiset ruokamuistelot jäävät välillä sivuosaan yhteiskunnallisten havaintojen, poliittisen historian, jalkapallon ja oopperan vallatessa tarinaa. Lehtisen ruokakertomuksia värittävät myös VIP-tilaisuudet ja VIP-henkilöt. Lehtinen on saanut nauttia vieraanvaraisuudesta useissa edustustehtäviin liittyvissä ruokapöydissä.  Kirjassa Lehtinen toteaa: ”Äänestäjät eivät ole milloinkaan ymmärtäneet edustajiensa ulkomaanmatkoja vaan luulevat jopa, että reissussa on mukavaa. Toivottavasti tämä kirja oikoo sellaiset luulot.” Valitettavasti on pakko sanoa, että kirja ei kyllä tätä asiaa korjaa. Lehtinen on saanut kokea paljon eikä kaikki toki ole aina ollut hauskaa, mutta ehkä hän sitten on vain kirjoittanut kaikesta liian mukaansatempaavasti, kun matkojen ankeampi puoli ei pääse esille. Tylsääkään ei juuri ole ollut kuin Maltalla liian monien kirkkojen keskellä. Lehtinen kertoo kirjassa myös kokemuksiaan monista eri ravintoloista ja antaa lukijoille useita suosikkireseptejään.

Kirjan parasta antia on mielestäni ruokakertomusten ohessa tarjoiltu historiatieto ja yhteiskunnallinen analyysi, joka tekee tästä kirjasta omalla laillaan erityisen, selkeästi (mies)poliitikon ruokakirjan. Lehtisen tietomäärä on vaikuttava. Kirjan kautta lukijalle avautuu paikkoja, joista hän ei muutoin tietäisi mitään. Ja saattaapa hän törmätä muutamaan herkulliseen juoruunkin!

Kirja on omistettu Lehtisen veljen, keittiömestari Hannu Lehtisen, muistolle.

Kaarina Kärnä