Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessa 5/2018.

Scott Kelly
Kiertoradalla – vuosi avaruudessa
Bazar Kustannus 2018, 431 s.
ISBN 978-952-279-463-5

Arkea avaruudessa

Astronautti Scott Kelly kertoo omaelämäkerrallisessa teoksessaan ”Kiertoradalla – vuosi avaruudessa”, millaista on elää vuosi kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS).  Avaruusasema kiertää Maata noin 360 kilometrin korkeudessa ja 27 700 kilometrin tuntinopeudella. Asema on havaittavissa Maasta myös paljain silmin, jos tietää, milloin ja mistä sitä kannattaa etsiä. Nasan verkkosivuilta löytyy tähän ohjeet: https://spotthestation.nasa.gov/.

Avaruus kiehtoo. Miettimällä maailmankaikkeutta ja sen mittakaavaa saa äkkiä suloisesti päänsä pyörälle. Kellyn teos lähtee liikkeelle toisin. Hän kuvailee arkea avaruudessa kertomalla, kuinka avaruudessa tehdään töitä, syödään, nukutaan, käydään vessassa ja hävitetään jätteet. Työnteko avaruudessa on avaruusaseman huoltoa, erilaisten tutkimusten tekemistä ja kuntoilua oman toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Painottomuus ja rajattu tila tekee kaikesta hyvin haasteellista ja monista asioista suorastaan vaarallisia. Painottomassa tilassa tavarat esimerkiksi häviävät helposti, jos niitä ei ole kiinnitetty seinälle. Lattioista tai katoista ei oikeastaan kannata puhua, koska tilassa voi leijua miten päin vain.

Kelly kertoo myös siitä, kuinka paljon avaruudessa alkaa kaivata luontoa ja miltä Maa näyttää avaruudesta käsin. Hänen oma suosikkinäkymänsä on Bahama, jossa saariston tummat ja vaaleat värit luovat upean kontrastin. Kelly toteaa kuitenkin myös, että jotkin alueet Maasta ovat niin paksun saastekerroksen alla, että Maa näyttää niistä kohdin sairaalta. Ja ilmakehän raja horisontissa näyttää ohuelta kuin piilolinssi silmän päällä, niin hauraalta, että sitä pitäisi kaikin keinoin suojella.

Avaruusasemalla on myös sisäilmaongelmia. Hiilidioksiditaso nousee avaruusasemalla usein liian korkeaksi ja Kellyä kiukuttaa, kun Maassa ei oteta tätä ongelmaa kyllin vakavasti. Siivoaminen on sisäilman kannalta avaruusasemalla hyvin tärkeää mutta tavallista hankalampaa. Maassa pöly, nukka, hiukset ja ruoanmurut putoavat maahan, ja ne voi imuroida pois, mutta avaruusasemalla kaikki lika leijuu ympäriinsä. Koska pinnat likaantuvat ja kastuvat, on myös home yksi huolenaihe, sillä homeitiöt jäävät leijumaan hengitysilmaan.

Kirja kertoo paljon myös siitä, kuinka Kellystä tuli astronautti, millainen on hänen taustansa ja koulutuksensa. Kenestä tahansa ei toden totta siihen hommaan ole. Yksityiselämälläkin on kirjassa osansa. Kirjasta toki huomaa, että Kelly ei ole varsinaisesti kirjailija ja kirjan rakenne pitkine otsikoimattomine lukuineen on hieman raskas. Mutta tästä huolimatta Kelly esittelee lukijoilleen astronautin elämää niin kiinnostavasti ja niin havainnollisesti, että kirjaa lukemalla voi ottaa etäisyyttä omaan arkeensa ja poistua hetkeksi avaruuteen.

Kaarina Kärnä