Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 6/2018.

Hanna Mattila (toim.)
Vähemmän lihaa – kohti kestävää ruokakulttuuria
Gaudeamus 2016, 223 s.
ISBN 978-952-495-388-7

Lihansyönnin vähentäminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan

Vuonna 2016 ilmestynyt Hanna Mattilan toimittama teos ”Vähemmän lihaa – kohti kestävää ruokakulttuuria” on erittäin ajankohtainen. Ilmastonmuutoksen kiihtyminen on vain terävöittänyt kirjan sanomaa ja haluaisin uskoa, että suurin osa suomalaisista ymmärtää tänä päivänä lihansyönnin vähentämisen olevan yksi olennainen keino ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Kirjassa tuodaan myös esille, että ruoantuotannon kasvihuonekaasupäästöt vaikuttavat ilmastoomme yhtä paljon riippumatta siitä, missä päin maapalloa ne syntyvät.

Kirjassa käydään läpi lihan merkitystä suomalaisessa ruokakulttuurissa, lihankulutusta numeroina, lihantuotannon ympäristövaikutuksia, lihan terveellisyyttä, lihan merkitystä Suomen maataloudelle, kuluttajien asenteita, yhteiskunnan keinoja vaikuttaa ruokatottumuksiin, kasvisruokien kehitystyön haasteita sekä hahmotellaan, millainen olisi kasvispainotteisempi Suomi. Tämä kaikki tehdään syyllistämättä ja moniulotteisesti asioita tarkastellen. On ilahduttavaa, että vastakkainasettelu ”liha on murha” versus sekasyöjät on häipynyt taka-alalle, ja nyt haetaan oikeasti niitä keinoja, joilla lihansyöntiä voi vähentää. Vähentäminen on kaikille mahdollinen vaihtoehto, vegaaniruokavaliota ei sellaiseksi koeta. Kirjan kirjoittajat ovat suomalaisia eturivin tutkijoita.

Yhteiskunta voisi kuitenkin tehdä enemmän kasvispitoisemman Suomen eteen. Julkiset ruokapalvelut ovat  avainasemassa, sillä suuri osa suomalaisista syö lämpimän aterian työpaikan, päiväkodin, oppilaitoksen tai vanhainkodin ruokalassa. Kirja maalailee silmiemme eteen kasvispainotteisemman Suomen, jossa kasvikset ja niistä tehdyt jalosteet ovat ottaneet lihan paikan peruselintarvikkeena ja ovat käytettävyydeltään helppoja myös kiireisessä arjessa.  Urheilukisoissakin tarjotaan grillimakkaran asemesta hernelupiinijalostetta… Vaikka näin, kunhan suomalaisten vuosittainen lihankulutus vajaasta 80 kg:sta vuodessa henkeä kohden saadaan oikeasti laskuun. Sekä ympäristön että terveytemme vuoksi.

Kaarina Kärnä