Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 2/2017.

Henry Nygård: Kuopasta kiertotalouteen.
Suomen yhdyskuntajätehuollon historia.
Jätelaitosyhdistys ry 2016. 204 s.

Jätehuollon historiasta ei ole liikaa kirjoitettu, vaikka jätehuolto koskettaa meitä jokaista. Henry Nygårdin kirja korjaa tätä puutetta merkittävällä tavalla. Kirjaa leimaa kirjoittajan syvällinen asiantuntemus ja kiinnostus jätehuoltoon. Parempaa kirjoittajaa olisi vaikea löytääkään. Onhan Nygård toiminut pitkään alueellisen jätehuoltolaitoksen toimitusjohtajana, väitellyt aiheesta tohtoriksi (Bara ett ringa obehag?, Åbo Akademi 2004) ja toiminut yliopiston dosenttina.

Kirjan pariin sataan sivuun on saatu nivottua jätehuollon monet ulottuvuudet. Kirjan aikajänne ulottuu Raamatusta aivan nykypäivään. Monet historiateoksethan katkeavat usein jo vuosia tai jopa vuosikymmeniä ennen tätä hetkeä. Jätehuoltotekniikoita käsitellään monipuolisesti, mutta silti lukijaa ei hukuteta teknisiin yksityiskohtiin. Suomen jätehuollon yhteydet kansainväliseen kehitykseen ja toisaalta jätehuollon vahva yhteys maamme muuhun kehitykseen selviää kirjan lukijalle. Jätehuollon suurten linjojen lisäksi Nygård on nähnyt vaivaa lukemattomien yksityiskohtien kokoamiseen, jotka oivallisesti elävöittävät tekstiä. Kirja toimii myös mainiosti alan hakuteoksena ja eräänlaisena käsikirjana. Kirjan teksti on sujuvaa ja tekee lukukokemuksesta miellyttävän. Ja jos jätehuolto ja sen historia kiinnostavat tämän kirjan antia enemmän, tarjoaa lähes 30 sivun lähdeluettelo eväät lisätiedon hankintaan.

Kirjaan on harmittavasti jäänyt joukko pieniä kirjoitusvirheitä ja epätarkkuuksia. Ehkä kirja olisi ansainnut vielä yhden oikolukukierroksen. Nämä pienet puutteet eivät kuitenkaan vähennä kirjan arvoa tai käyttökelpoisuutta.

Kirjaa voi lämpimästi suositella kaikille jätehuollosta ja yleensä ympäristöhistoriasta kiinnostuneille. Toivoa sopiikin, että kirja leviäisi alan ammattilaisten lisäksi esimerkiksi opiskelijoille ja päättäjille. Esimerkiksi Akateemisen tai Suomalaisen Kirjakaupan valikoimista kirjaa ei kuitenkaan valitettavasti näytä löytyvän.

Pertti Forss