Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 7/2022.

Kaarina Davis
Linnunlaulua ja varoitushuutoja
Omakustanne 2022. 160 s.
ISBN 978-952-94-6035-9

Osana luontoa

Linnunlaulua ja varoitushuutoja on Kaarina Davisin viides kirja. Aikaisemmissa kirjoissaan hän on käsitellyt mm. loppuunpalamistaan hoitotyössä, kulutusyhteiskunnan oravanpyörästä irtautumista, luonnonmukaisen elämän edellytyksiä ja em. elämäntavan vaatimia taitoja sekä kirjailijan työtä. Tänä vuonna julkaistu kirja on ennen kaikkea luontohavaintokirja, joka koostuu suurimmaksi osaksi Davisin päiväkirjamerkinnöistä. Davisin luontotietous onkin vaikuttava.

Davis kuvailee kirjassaan elämäänsä osana luontoa sukutilallaan Hämeenkyrön Alhonlahdessa. Hän tarkkailee eläimiä ja myös ruokkii niitä. Hän on rakentanut lähiluontoonsa niin luottamuksellisen suhteen, että eläimet jopa hakeutuvat hänen luokseen, eikä vastaava kokemus ole mahdollinen tai edes suositeltava satunnaiselle luontokulkijalle. Mutta monet asiat ovat. Pitäisi vain osata Davisin tavoin pysähtyä, hiljentyä ja hyväksyä luonnon aikataulu – villieläimet elävät omaa elämäänsä. Luontohavaintojen kautta voi ymmärtää, mitä eläimille tarkoittaa esimerkiksi avohakkuu, metsästys tai jatkuva melu. Kirjan tärkeä viesti on, että meidän ei tule aina ajatella luontoa ihmisen siitä saaman välittömän hyödyn tai haitan kautta. Luonto on tärkeä itsessään: se on eläinten koti, johon olisi astuttava kunnioittaen ja arvostaen eläinten kotirauhaa.

Moni tarkoittaa hyvää, mutta aiheuttaa tietämättömyydellään luonnolle vahinkoa. Davis herättelee etsimään tietoa, kyseenalaistamaan ja myös luonnon ehdoilla haltioitumaan ja ihmettelemään kaikkea sitä, mitä luonnossa tapahtuu. Davis nauttii elämästään – elämä osana luontoa on antanut hänelle enemmän hyvinvointia kuin kulutusyhteiskunnassa rimpuilu.

Kirjassa on myös synkkä puolensa. Davis kärsii syvästi siitä vahingosta, mitä ihmiset luonnolle aiheuttavat. Hän tekee kaikkensa pelastaakseen luontoa tahollaan, mutta mitä me muut voimme tehdä? Davisin sanoin: ”Maailmanmeno ei ole kiveen hakattua vaan meillä on vaikutusvaltaa. Tänä kiireisenä ja keskittymiskyvyttömänä aikana on olevinaan helpompaa vetäytyä, uskoa ettei teoillamme ole merkitystä. Mutta niillä on. Juuri sille ketulle, hämähäkille, oravalle, talitiaiselle, puulle, marjaluteelle, sammalenversolle, maaperän eliölle, kurjelle, joutsenelle, ilmastolle tai vesistölle.  Sen sijaan että eläisimme epätoivossa, voimme valita elämän joka jatkuu – ei vain ihmisissä vaan luonnossa, jonka jätämme jälkeemme. Kaikki palautuu valintoihimme.”

Hyvä valinta on myös lukea tämä kirja.

Kaarina Kärnä