Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 4/2017.

Lumoava Helsinki. 200 luontoelämystä.
Toim. Jussi Helimäki. Edita Publishing 2017. 247 s.
Kustantajan verkkokaupassa 25 €.

 

Erilaisia luontokohdeoppaita on julkaistu maassamme viime vuosina kiitettävällä vauhdilla. Helsinkiä käsittelevistä aiemmista oppaista Matti Niemisen ja Eero Haapasen toimittama Retkiopas Helsingin luontoon (2000) on suppea eikä sitä ole ollut enää pitkään aikaan saatavilla. Kirjan ansioihin kuuluu sen julkaiseminen myös englanniksi. Raija Hentmanin edelleen hyvin käyttökelpoinen Pääkaupunkiseudun retkeilyopas (2010) puolestaan painottuu ulkoilu- ja retkeilyreitteihin. Nyt julkaistu Lumoava Helsinki on nimenomaan luontokohdeopas.

Kohteet on ryhmitelty jakaen Helsinki 12 alueeseen. Helsinkiläisen luontoharrastajan näkökulmasta alueet ovat loogisia ja kohteet on valittu asiantuntevasti ja monipuolisesti vaikkakin jonkin verran geologiaan painottuen. Mukaan on päässyt myös vähemmän tunnettuja kohteita – hyvä niin. Vaikka tämän kirjoittajalla on kohta takana puoli vuosisataa luontoretkeilyä Helsingissä, niin esimerkiksi Kivikon metsän siirtolohkareet tai Käpylän hiidenkirnu eivät ole koskaan osuneet reitille. Pitääpä muistaa tulevilla retkillä.

Kirja on tarkoitettu nojatuolikokemusten lisäksi retkelle mukaan otettavaksi. Tämä asettaakin rajoituksia kirjan koolle, joka puolestaan johtaa useisiin kompromisseihin. Niissä on kuitenkin onnistuttu hyvin. Kohde-esittelyt ovat kohtalaisen suppeita, mutta aivan riittäviä. Samoin useat kuvat ja kohdekartat ovat kirjan kokorajoituksen vuoksi pieniä. Muutamat kuvat (esim. merikotka s. 54 ja tundrahanhi s. 122) ovat tosin kärsineet kovastikin pienestä koosta. Kohde-esittelyihin liittyvistä kartoista, jotka sinänsä ovat harvinaisen selkeitä, voi Helsinkiä huonommin tuntevan olla vaikea hahmottaa paikan sijaintia. Onneksi kunkin alueen aloittaa yhteenvetokartta, joka auttaa kohteen paikallistamisessa.

Kirjan teksti on sujuvaa ja huoliteltua. Kirjan ulkoasu on kokonaisuutena onnistunut ja houkuttelee luontoretkelle. Kirjan koko tuo siis omat rajoituksensa, mutta nyt Lumoava Helsinki sujahtaa helposti retkireppuun niin painonsa (hivenen yli puoli kiloa) kuin kokonsakin puolesta. Ensitutustumisen perusteella kirjan sidos vaikuttaa vahvalta, tämäkin tärkeä ominaisuus retkioppaalle. Ilman sen suurempia kokeiluja voisi kuvitella, että kirjan kansi kestää ainakin sateen ensimmäiset pisarat.

Kirja päättyy Antti Sallan kirjoittamaan lukuun Kallio- ja maaperä tutuiksi. Vastaavanlaisen muutaman sivun yleisesittelyn olisi lukenut mielellään muustakin Helsingin luonnosta.

Kaikki kirjan syntymiseen myötävaikuttaneet ansaitsevat lämpimän kiitoksen. Kirjasta välittyy hienolla tavalla tekijöiden kiinnostus ja arvostus helsinkiläistä luontoa kohtaan.  Mainittakoon, että Jussi Helimäki on toimittanut myös vastaavan Espoota käsittelevän oppaan (Kotinurkilta kallioille – Espoon luontokohteet, 2009). Voi arvata, että Espoon oppaasta saatu kokemus on hyödyttänyt Lumoavan Helsingin hienoa lopputulosta.

Pertti Forss