Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 5/2017.

Metsäpolun filosofiaa
Jukka Mikkonen
Eurooppalaisen filosofian seura ry / niin & näin 2017
103 s., ISBN 978-952-7189-13-9

Mielen kierteitä metsän siimeksessä

Jukka Mikkosen Metsäpolun filosofiaa kirjassa käsitellään metsän kauneutta, puulämmitystä ja lahopuita filosofisin miettein ja käsittein. Jos filosofinen tapa tarkastella asioita on vieras, voi kirjan lukeminen tuntua hankalalta. Esimerkkeinä kirjassa on runsaasti lainauksia kauno- ja tietokirjallisuudesta, jotka välittävät tunnelmia ja historiaa lukijan oman pohdinnan tueksi.

Lainauksia kirjasta:

”Metsä on täynnään tietoa – kosolti sellaistakin, joka ei ole vielä tutkijain kirjoissa. Jos tuon tiedon lisäksi tarvitsemme apua metsän kauneuden tajuamisessa, seuratkaamme niitä, jotka ovat oppineet ymmärtämään puiden laulua.” (Mikkonen, Metsäpolun filosofiaa, osa I Metsän kauneus, sivu 37.)

”Tulisija yhdistää luonnon ja kulttuurin: Se muuttaa kuolleen omenapuun huoneen lämmöksi ja vanhat rakkauskirjeet kasvien ravinnoksi. Tuli siirtää auringon energian kuolleesta kasvista kiveen. Tuhka päätyy maahan, josta nousee puu, jota poltettaessa syntyvä hiilidioksidi kasvattaa. Tulipesässä energian muodonmuutos tapahtuu silmien edessä.” (Mikkonen, Metsäpolun filosofiaa, osa II Tulisijan äärellä, sivu 49.)

”Lahon kiehtovuutta ei silti voida selittää yksin formalistisesti, väreihin ja muotoihin viittaamalla. Ajatuskoe: laho puu tai lahottajasieni tuskin viehättävät asuinrakennuksen rakenteissa.” (Mikkonen, Metsäpolun filosofiaa, osa III Lahopuun lumo, sivu 65.)

Kaarina Kärnä