Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 2/2021.

 

Kimmo Ohtonen
Metsä elää
Docendo. 256 s.
ISBN 978-952-291-928-1

 

Metsä elää -kirja on teos Suomen metsien eläimistä, niiden elinolosuhteista ja käyttäytymisestä suhteessa vuodenkiertoon. Kirjassa kerrotaan hetkistä metsäneläinten elämässä; mm. emokarhun äidinvaistoista, teeren soidinmenoista, riekon selviytymisestä Pohjolan talvessa sekä susilauman porukkahengestä. Kerronta on tarinallista ja tapahtumia on käsitelty lempeän värikkäästi – sekä sanoin että kuvin.

Kirjan kirjoittaja Kimmo Ohtonen on myös ottanut kirjan kuvat, joilla onkin suuri rooli teoksen kokonaisuudessa. Kuvat ovat upeita ja niitä on paljon. Kirja on ilman muuta visuaalinen elämys, ja se sopii koko perheelle. Valkoisen karhunpennun katseesta vaikuttuvat varmasti sekä isot että pienet.

Vaikka kirja antaakin elämyksellisen matkan Suomen metsiin tässä hetkessä, se myös herättelee miettimään, miten metsäluonnon käy tulevaisuudessa. Miten avohakkuut vaikuttavat metsien elämään, entä ilmastonmuutos. Mitä vaikutuksia on eläimille, kun vuodenaikojen rytmin muutokset ja eläinten suojautumisominaisuudet eivät enää kohtaa, miten tulevaisuudessa käy eläinten ravinnonsaannin, entä metsäluonnon monimuotoisuuden.

”Kun tarkastelemme metsää omista lähtökohdistamme käsin, emme kuitenkaan usein kykene hahmottamaan sen itseisarvoa, miten monimutkainen elämänverkosto toimii. Metsä ei vastaa, kun sinne huudetaan”, kirjoittaja toteaa kirjassa.

Kimmo Ohtonen on toimittaja ja kirjailija, joka tunnetaan lukuisista luontoa käsittelevistä televisio-ohjelmista, kirjoista sekä hyväntekeväisyystempauksista, kuten vuoden 2012 Norppauinnista. Ohtosen esikoisteos Karhu voimaeläin oli Tieto-Finlandia sekä Bonnierin Suuri journalistipalkinto -ehdokkaana.

Tanja Lohiranta