Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 8/2019

Tomi Rantala
Metsäläiset
Arktinen Banaani 2019, 64 s.
ISBN 978-952-270-431-3

Kuusi ja kivi keskustelevat

Tomi Rantalan sarjakuvakirja Metsäläiset sisältää 120 kolmesta kuvasta muodostuvaa sarjakuvastrippiä, jotka täyttyvät herra Kuusen, herra Kiven, neiti Lammen, herra Koivun, Puoli-Kuolleen (puun) ja Tynkä-herraksi nimetyn kannon sanailuista. Myös ihminen joogamiehen tai puunhalaajan hahmossa käy metsässä, mutta hänelle ei ole annettu lainkaan puheenvuoroa.

Kuten ehkä sarjakuvakirjalle sopii, kirjan pariin houkuttavat ensisijaisesti selkeät ja tyylikkäästi piirretyt kuvat. Mutta mielenkiintoinen on myös kirjan aikajänne. Kivi on ollut olemassa aikojen alusta saakka, ja hän on nähnyt kuusien tulevan ja menevän. Keskustelut ovat verkkaisia – vastaus toisen kysymykseen voi tulla vasta seuraavana päivänä.  Kiireisen lukijankin on hyvä pysähtyä ja miettiä hetki omaa merkitystään maapallon aikajanalla. Pysähtymään voi joutua siksikin, että kaikki stripit eivät välttämättä aukea heti ensi lukemalta. Ja vaikka asetelmasta ei sitä heti arvaisi, niin kaksimielisyyttäkin kirjaan mahtuu.

Luonnonsuojeluteemaisia sarjakuvat eivät varsinaisesti ole. Jossain vaiheessa Kuusen suunsoittoon kyllästynyt Kivi pohtii siirtymistä avohakkuiden kannattajaksi ja eläimet koetaan yleensä rauhanhäiritsijöiksi. Koen kuitenkin, että omalla laillaan myös Metsäläiset on kirja luonnon puolesta, mutta ei mitenkään alleviivaten.

Kaarina Kärnä