Kirjaesittely on julkaistu Elintarvike ja Terveys-lehdessä 4/2019.

Turkka Aaltonen (reseptit), Martti Arkko (kuvitus) ja Joppe Ranta (toim.)
Perinteisiä eräruokia
Karttakeskus 2019, 144 s.
ISBN 978-952-266-578-2

Turkka Aaltosen perinteisiä eräruokia uudessa kirjassa

Luonto- ja eräopaskouluttaja ja ”eräruokaguru” Turkka Aaltonen ja erägraafikko Martti Arkko ovat yhdessä julkaisseet lukuisia eräruokakirjoja ja lehtiartikkeleita. Kirjoista on vain valitettavasti otettu niin pieniä painoksia, että niiden hankkiminen käytettyinä antikvariaattienkin kautta on melkoisen toivotonta. On siis kertakaikkisen hienoa, että retkeilytoimittaja Joppe Ranta ja Karttakeskus ottivat asian omakseen ja koostivat aiemmissa teoksissa julkaistuista Turkka Aaltosen eräruokaresepteistä ja Martti Arkon piirtämistä luontokuvista uuden kirjan: Perinteisiä eräruokia.

Uudessa kirjassa reseptit on jaoteltu kahdeksaan eri kokonaisuuteen pääosin käytettyjen raaka-aineiden perusteella kuten esimerkiksi ”Luontoäidin pienet herkut – yrttejä, sieniä ja jäkälää” ja ”Ahdin antamat ainekset – kalaruokia ja rapuja”. Lukujen sisällä on myös mielenkiintoisia tietolaatikoita esimerkiksi petunkäytöstä, rosvopaistin valmistamisesta ja mahlan juoksuttamisesta. Kirjan viimeisestä luvusta ”Eräklassikoita ja erikoisuuksia” löytyvät ohjeet niin kalakukon valmistamiseen nuotiolla, pökkelökalaan kuin kuivalihan tekoonkin. Onpa Aaltonen käsitellyt hyönteisten käyttöä ravintonakin jo vuosia ennen tätä nykyistä hyönteisbuumia ja kirjasta löytyy ohje esimerkiksi horsmakiitäjäntoukkien tiristämiseen rasvassa.

Kirjan parasta antia ovat Aaltosen reseptien ohessa välittämä luonto- ja historiatieto ja tietenkin Arkon kuvat. Kirjan ulkoasu miellyttää myös selkeydellään ja luonnonläheisillä väreillään. Se, mitä jäin kaipaamaan, olisi ollut lähdeluettelo alkuperäisistä teoksista ja lehtiartikkeleista. Mutta ehdottomasti tämän kirjan kokoaminen on Joppe Rannalta ja Karttakeskukselta hieno kulttuuriteko.

Kaarina Kärnä