Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 4/2018.

Tauno Kohonen (kuvat ja toimitus)
Puhdas vesi – Kitkajoki – Kitkajärvi
Rapid River. Oulu 2017. 160 s.
ISBN-13: 9789519769356

Suomalaiset luontokirjat ovat olleet pitkään maailman huippua. Eväitä tähän ovat antaneet ansioituneet luontokuvaajat, maamme luontotiedon laajuus ja ensiluokkainen kirjapainotaito. Kuusamostakin luontokirjoja on julkaistu runsaasti. Tauno Kohosen uusin teos, joka keskittyy Kitkajoen ja Kitkajärven alueelle, on hieno lisä tähän joukkoon.

Kirja sisältää klassisten valokuvateosten Kitkan maa (1998) ja Valoa erämaassa (1992) tekstit. Kirja on kuvateoksen ja tietokirjan yhdistelmä. Lukija saa tiiviin yhteenvedon alueen luonnonsuojelun historiasta, luonnontieteellisestä tutkimuksesta, kulttuurihistoriasta ja taiteesta unohtamatta järvitaimenta ja puhdasta ravintoa.

Suuren kirjoittajajoukon – viisitoista henkeä – vuoksi tekstien tyyli vaihtelee. Ainakaan allekirjoittanutta se ei kuitenkaan häirinnyt. Kaikkia tekstejä yhdistää vahva kiinnostus ja kunnioitus vesiluontoa kohtaan. Kirjan julkaiseminen sidottuna olisi antanut suomalaiselle ja erityisesti kuusamolaiselle vesiluonnolle sen ansaitsemaa arvokkuutta. Kirja kuuluu Suomi 100- juhlavuoden ohjelmaan. Kirjan tuotosta osa menee vesistönsuojeluun ja järvitaimenkannan elvyttämiseen.

Aiheesta on tehty myös dokumenttielokuva, joka on katsottavissa Yle Areenalla 29.6.2018 saakka.

Pertti Forss