Jokaisen yrityksen, joka uskaltaa käyttää sanaa ”vastuullisuus”, täytyy miettiä aiheuttamiaan hiilipäästöjä. Koska yritystä, joka ei kertoisi olevansa vastuullinen, on nykyään vaikea löytää, on hiilipäästöjensä kanssa askaroivia yrityksiä oletettavasti hyvin paljon.

Me olemme pieni yritys – vain neljä henkeä töissäkin. Tällainen pieni toimisto, eihän me nyt juurikaan mitään hiilipäästöjä aiheuteta.. Pohdinta olisi voinut päättyä tähän. Mutta kun me kuitenkin sanomme, että mekin olemme vastuullisia ja välitämme ympäristöstä, aloimme miettiä asiaa hieman pitemmälle: Julkaisemme kahta ammattilehteä (Ympäristö ja Terveys, Elintarvike ja Terveys) ja erilaisia opaskirjoja (esimerkiksi Hygieniaopas ja Kodinomaista palveluasumista hygieenisesti) . Painotuotteita siis. Järjestämme koulutuksia. Osaan matkustetaan paikan päälle, osa on webinaareja. Webinaarit ovat olleet koulutuspaletissamme vasta koronan muutettua toimintatapojamme. Hiilijalanjälkeä siis kertyy!

Me olemme pieni yritys, joten eihän me nyt mitään kalliita laskelmia ryhdytä teettämään… Laskelmia ei tosiaan teetetty, mutta eihän asiaa silti tarvitse siihen jättää. Päätimme kompensoida aiheuttamaamme hiilijalanjälkeä vuosittain arviopohjalta.  Kompensaatiotavaksi valitsimme puiden istutuksen. Vuonna 2020 yhteistyökumppanimme hiilijalanjälkemme kompensoimisessa oli Ilmastokummit, ja kompensaatiomme oli viisikymmentä Pieksämäelle Pusan metsäpuistoon istutettua puuta. Tänä vuonna yhteistyökumppanimme on ollut Reforest Finland Oy, ja Kangasalalle Pakkalantielle on istutettu sata puuta, joita voimme kutsua Ympäristö ja Terveys-metsäksi. Jos alueelle mahtuu, jatkamme ensi vuonna kompensaatiota samalla alueella.

Hiilikompensaatiossa puhutaan lisäyksellisestä metsityksestä. Se tarkoittaa sitä, että alueelle ei syntyisi metsää ilman panostusta. Kun joutomaa muutetaan metsäksi, voidaan varmistua siitä, että luodaan aidosti uutta hiilinielua.
Puiden istutuksessa voidaan käyttää ns. pottiputkia.
Kun me teemme omaa työtämme toimistolla, toisaalla laitetaan alkuun hiilinielumme!

Puiden istuttaminen on konkreettinen teko ilmaston hyväksi. Kun saimme Reforestilta kuva- ja videomateriaalia puiden istutuksesta ja joutomaa-alueesta, joka puiden myötä muuttuu ihan toiseksi, tuntui tosi hyvältä. Tämän postauksen kuvat ovat Reforestin kuvamateriaalia metsityksestä. Me jatkamme omaa tärkeää työtämme lehtien, opaskirjojen ja koulutusten parissa, ja Reforestin avulla työstämme aiheutuva hiilijalanjälki pienenee metsän kasvaessa.

Jos tilaat lehtiämme ja opaskirjojamme, voit olla hiilijalanjäljen suhteen levollisella mielellä. Me kompensoimme. Ja meitä ilahduttaa, jos sitten, kun et enää lehteä tai kirjaa tarvitse, annat se eteenpäin tai viet paperinkeräykseen. Kompensoitukin painotuote on kierrätettävä. Mutta jos edelleen mietit vaihtoehtoja, niin molemmat lehtemme voit tilata myös sähköisinä näköislehtinä. Vaihtoehdotkin ovat osa vastuullisuutta.

Kuvat: Reforest Finland Oy.