Kirjaesittely on julkaistu Ympäristö ja Terveys-lehdessä 6/2019

Marko Leppänen ja Adela Pajunen
Suomalainen metsäkylpy
Gummerus Kustannus Oy 2019. 246 s.
ISBN 978-951-20-9901-6

Luontoyhteys voi löytyä kirjan sivuilta

Kirjat ovat mitä parhaimpia tietolähteitä ja ne myös sanoittavat tunteita ja ihmisenä oloa. Kirjat voivat rauhoittaa ja elvyttää. Biologi, FT Adela Pajusen ja maantieteilijä, FM Marko Leppäsen uusi kirja ”Suomalainen metsäkylpy” on lääke luonnosta erkaantuneiden ihmisten tunnistamattomaan kaipuuseen, liialliseen kiireeseen ja lisääntyvään pahoinvointiin. Kirja herättää uteliaisuuden luontoelämyksiin – ehkä voisinkin löytää metsästä oman piilon, heittää puolukanlehden puroon kuin toivomuskaivoon tai kohottaa oksitosiinitasojani luonnon eläimiä ihailemalla?

Pajusen ja Leppäsen edellinen kirja Terveysmetsä esitteli 31-kohtaisen terveysmetsän tunnusmerkistön. Termiä ”terveysmetsä” käytetään, koska metsällä on ihmiseen tutkittuja terveysvaikutuksia ja luontoretkiä tehdään jo viralliseen terveydenhuoltoon kytkeytyen. Pajunen ja Leppänen opastavat terveysmetsäryhmiä Sipoonkorvessa, jonka kupeessa he myös asuvat.

Suomalainen metsäkylpy jatkaa edellisen kirjan teemaa, ja on kirjan muodossa oleva lempeä ja kannustava hyvinvointiohjaaja ja luonto-opas. Se johdattelee luontotiedon, tutkimusten, esimerkkien ja tarinoiden avulla huomaamaan, miten voi parantaa omaa oloaan ja terveyttään luonnossa kulkemalla. Tieto ja tunnelmointi kulkevat kirjassa käsi kädessä. Luonnon ei tarvitse olla erämaa, kansallispuisto tai aina edes metsä, sillä luonnon muutkin muodot toimivat:

”Kun tarkkaavaisuus hapertuu ja kierrokset kohoavat, kannattaa nopeasti hankkiutua puutarhaan, rannalle, puistoon, pellon laidalle tai metsään. Ensiavuksi käy pihapuu, viherkasvi, luontokuva tai ajatus luonnosta.” – Suomalainen metsäkylpy, s. 143

Ensiavuksi käy ehdottomasti myös tämä kirja. Se on kaunis sekä sisäisesti että ulkoisesti, se on se ”vilaus vihreästä”, jonka kautta voi ymmärtää sekä luonnon että luonnonsuojelun suuren merkityksen.  Se on lukunautinto myös niille, jotka jo elävät luonnon kanssa rinta rinnan. Hyvinvointikirjojen joukossa tämä kirja edustaa ehdottomasti jalat maassa -linjaa konkreettisella ja järkevällä tyylillään. Minä kiitän. Mutta toki olisin toivonut, että näin hieno suomalainen kirja olisi myös painettu Suomessa kuten kirjailijoiden edellinen kirjakin.

Kaarina Kärnä