Ennustaminen tarkoittaa yleisesti enteiden tulkitsemista ja tulevaisuuteen katsomista. Ennustaja saa tiedon tulevista tapahtumista erilaisten, usein yliluonnollisten menetelmien avulla. Tulevaisuutta voi katsoa esimerkiksi pelikorteista tai teelehdistä. Näin kerrotaan rajatieto.org-sivuilla.

Ihmiselle on ominaista uskoa omaan tuhoonsa, joskus niin vahvasti, että usko ja pelko ovat aiheuttaneet itse aiheutettuja joukkotuhoutumisia. Ympäristötuhon pelkääminen on osa tätä mekanismia ja näinä aikoina ainakin meille tutussa läntisessä maailmassa eletään keskellä tuhopelkoa.

Happosateet ja otsonikerroksen kato olivat vasta esimakua siitä missä nyt mennään. Happosateet ja otsonikato kyettiin tunnistamaan ja yhteiset ratkaisut löytämään niin, että uhat poistuivat ja näin myös pelot haihtuivat.

Ilmastonmuutos on tällä hetkellä ympäristöpelon keskeinen tekijä. Uusi tutkimustieto vahvistaa, että ilmastonmuutos etenee ja on mielettömän vakava haaste koko ihmiskunnalle. Happosateista ja otsonikadosta selvittiin lopultakin vähäisin ponnistuksin ja ongelmista päästiin varsin kevyillä ratkaisuilla, nyt on edessä eri kokoluokan haaste.

Ilmastonmuutos on koko sivilisaation ongelma ja sen ratkaisut koskettavat jokaista ihmistä niin kehittyneissä kuin kehittyvissä maissakin. Nyt kaivataan luotettavaa tietoa siitä, miten meidän pitäisi ihmisinä ja kuluttajina toimia. Tällä hetkellä ollaan kuitenkin tilanteessa, jossa ympäristöuhkakohina sotkee asian, vakavakin tutkimus julkaisee ristiriitaisia ennustuksia ja meitä vaaditaan uskomaan täsmällisiin lukuihin, jotka parhaimmillaankin ovat valistuneita arvauksia. Oma lukunsa on se, että tutkimuksella ollaan pyrkimässä aivan muihin kuin ympäristöpäämääriin. Suomessa on vaalikevät ja pelättävissä on erilaisia ympäristöhuutokauppoja, jotka sotkevat kansalaisten maailman lopullisesti.

Nyt tarvitaan poliittisilta päättäjiltä muutakin kuin yksittäisiä verohelpotuslupauksia. Yksinkertaisesti olisi päätettävä, mille vuosikymmenelle energian- ja materian kulutuksessa palaamme, nykyinen elämäntapamme ja kuluttamisemme määrä ovat historiaa. Tätä viestiä voisi jakaa äänestäjille vaalikentillä makkaran ja esitteiden tarjoamisen lomassa.

Tapio Välikylä