Yhteiskunnallinen yritys -merkki on ollut olemassa jo vuodesta 2011 alkaen. En muista, milloin itse kuulin siitä ensimmäisen kerran, mutta tunnistin kyllä merkin jo silloin, kun samalla kentällä toimiva yhteistyöyrityksemme EnviroVet Oy sen sai syksyllä 2017. Julkaisimme tiedotteen EnviroVetin saamasta merkistä sekä Ympäristö ja Terveys- että Elintarvike ja Terveys-lehdessä. Tuolloin idea siitä, että myös me voisimme hakea merkkiä, alkoi itää ja puhkesi nopeasti suureen kukkaan. Helposti innostuvana en jäänyt jahkailemaan vaan vein idean hallituksemme kokoukseen.

Huonosti valmisteltu ehdotus on useimmiten sama asia kuin hylätty ehdotus. Yrityksemme hallitus ei lämmennyt merkille. Merkkiä on paljon hoiva-alan yrityksillä, ja koska me emme ole sitä missään määrin, koettiin yhteiskunnallisten yritysten toimintaympäristöt vieraiksi. EnviroVetin mukanaolo ei riittänyt pelastamaan tilannetta.

Asia siis jäi. Syksyllä 2018 Suomalaisen Työn Liitosta otettiin meihin suoraan yhteyttä, sillä eräs toinen yhteistyökumppanimme, joka on myös yhteiskunnallinen yritys, oli vinkannut Liittoon, että meissäkin olisi ainesta merkin saajiksi. KVVY Tutkimus Oy:n vinkin seurauksena asia otettiin meillä uudelleen käsittelyyn. Vein hallituksen kokoukseen huomattavasti paremmin valmistellun ehdotuksen ja merkkiä päätettiin hakea.

Liian nopeasti kirjoitettu hakemus on useimmiten sama asia kuin hylätty hakemus. Pikaisesti hallituksen kokouksen jälkeen tehty hakemus palasi bumerangina takaisin. Perusteluja yrityksen yhteiskunnallisesta merkityksestä ei ollut riittävästi.  Merkkihakemukset käsitellään Yhteiskunnallinen yritys -merkkitoimikunnassa, ja hylätyn hakemuksen jälkeen seuraavaan toimikunnan kokoukseen oli mukavasti aikaa. Kirjoitin hakemuksen huolella ja se tuotti tulosta.

Yrityksellemme myönnettiin helmikuussa 2019 Yhteiskunnallinen yritys -merkki. Se on arvojemme sinetti, ja kertoo kaikille, että taloudellisen edun tavoittelun sijasta olemme sitoutuneita edistämään arvojemme mukaisia asioita kuten ympäristöterveyttä, ympäristönsuojelua, elintarvikehygieniaa, ruokaturvallisuutta ja vastuullisuutta. Tämä ei tietenkään poissulje sitä tosiasiaa, että yrityksen on aina pyrittävä toimimaan kannattavasti.

Yhteiskunnallisia yrityksiä on Suomalaisen Työn Liiton jäsenlistauksessa tällä hetkellä yhteensä 206.  Vaikka olemme edelleen ainoa kustannustoimintaan keskittyvä yritys listalla, eivät muut yritykset tunnu enää lainkaan niin erilaisilta. Meillä kaikilla on arvot kohdallaan.

Kaarina Kärnä