Takatalvi iski juuri silloin, kun matkasimme Porista kohti Seinäjokea ympäristöterveydenhuollon valtakunnallisille opinto- ja neuvottelupäiville hotelli Sorsanpesään. Matkalla ihastelimme huhtikuun alun kauniita joulukorttimaisemia lumisine puineen, mutta kun saavuimme pyöreääkin pyöreämmän Sorsanpesän pihaan, ei lunta enää näkynyt. Lumisade alkoi kuitenkin heti seuraavana päivänä.

Päivät aloitettiin arvovaltaisesti Kurikan kaupunginjohtajan Anna-Kaisa Pusan puheenvuorolla, jota seurasi toisen järjestäjätahon eli Ympäristöterveyden Asiantuntijat ry:n puheenjohtajan Teemu Holménin tervehdys. Tämän jälkeen STM:n johtaja Jari Keinänen siirtyi ajankohtaisiin asioihin ja esimerkiksi siihen, mitä hallituksen kaatuminen tarkoitti ympäristöterveydenhuollolle ja suunnitelluille organisaatiomuutoksille. Ruokaviraston pääpaikassa saimme onnekkaasti kuulla myös tuoreen viraston pääjohtajan Antti-Jussi Oikarisen Ruokavirasto-kuulumiset.

Miten paljon mahtuukaan asiaa kahteen koulutuspäivään! Luentoja oli mm. talousveden laadun valvonnasta, epärehellisestä elintarviketoiminnasta, elintarvikevalvonnan vaikuttavuudesta, ympäristöyliherkkyydestä, tuulivoimasta ja paikallisen ravintoloitsijan Jani Unkerin Juurella Ravintolasta kertomana kokeilevasta keittiöstä.

Viihteellekin oli oma aikansa. Iltaohjelma alkoi Vuoden terveystarkastajan julkistamisella. Valituksi tuli vastaava ympäristötarkastaja Janne Litmanen Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimesta. Valintaa perusteltiin vuoden terveystarkastajalle juhlatilaisuudessa myönnetyssä kunniakirjassa seuraavasti:

Janne Litmanen on esimerkillinen terveystarkastaja, jonka into kehittää työtään ulottuu myös oman työyhteisön ulkopuolelle. Janne on tullut tunnetuksi erittäin miellyttävänä ja sovittelevana persoonana, joka osaa käsitellä asioita asiapohjalta. Jannella on hyviä havaintoja, kyky tuoda asioita selkeästi esille sekä sitä kuuluisaa maalaisjärkeä eli ymmärrystä arkitodellisuuden tasosta ja nimenomaan maaseutumaisessa ympäristössä. Sen lisäksi, että Jannen kanssa on helppo tehdä yhteistyötä, hänen kanssaan myös halutaan tehdä yhteistyötä.

Jannen erityisosaamista ovat vesiasiat ja hän on valvontayksikkönsä ’vesiepidemiaekspertti’. Uraa uurtavaa vastuunkantoa ja huolenpitoa talousvesipuolen haasteista osoittaa se, että Janne teki WSP-työkalun [Water Safety Plan, turvallisen talousveden toimenpideohjelma] käyttämistä varten havainnolliset ohjevideot sekä kirjallisen käyttöohjeen, jotka on jaettu myös valtakunnallisesti.”

Lisäksi Ympäristöterveyden asiantuntijat ry antoi kukat ja kunniakirjan kahdelle uudelle kunniajäsenelle, jotka ovat Leena Haikarainen (vasemmalla) Mikkelistä ja Maritta Arokivi Lappeenrannasta.

Musiikista iltatilaisuudessa huolehti the Hillo, ja hyvin huolehtikin..! The Hillon taholta kommentoitiin,  että olipas yksi vauhdikkaimmista tiistai-illoista, mitä he ovat kokeneet. Terveystarkastajat voivat yllättää!

Tällaiset opintopäivät ovat erittäin merkittäviä työhyvinvoinnin ja työssä jaksamisen kannalta. Aiheesta kuulimme päivien lopuksi ihan konkreettisestikin, kun työterveyspsykologi Mari Kalliolahti-Oja luennoi työssä jaksamisesta muutosten keskellä ja haastavien asiakkaiden kohtaamisesta. Ja järjestämässämme koulutuspäivässä aihetta käsitellään vielä lisää!

Kiitos kaikille koulutuspäiviin osallistuneille, niitä järjestämässä olleilla ja siellä luennoineille ja vielä kerran paljon onnea Vuoden terveystarkastaja Janne Litmaselle!  Kaarina Kärnä